Badhuys Vlieland protesteert tegen dwangsom snackbar

17 aug 2016 - 15:45
Foto: Google Streetview

Strandpaviljoen 't Badhuys op Vlieland heeft voor de rechter in Groningen geprotesteerd tegen een dwangsom van de gemeente Vlieland.

De gemeente vindt dat er te veel betonnen platen om het strandpaviljoen zijn neergelegd. Ook de picknicktafels en de snackkar die op die platen staan, moeten weg.

Geen vergunning

Volgens de gemeente zijn er geen vergunningen voor aangevraagd en is paviljoenhouder Harry Westers daarom in overtreding. De platen zouden geplaatst zijn op een deel van het strand dat niet voor horeca bedoeld is. Ook zouden hulpdiensten zo minder goed het strand kunnen bereiken. Op 19 juli legde ze hem een dwangsom op van 1000 euro voor elke dag dat de platen, het strandmeubilair en ijswagen blijven staan.

Huurovereenkomst

Westers heeft bij de rechter gevraagd deze maatregel in elk geval voorlopig uit te stellen tot zijn ingediende bezwaar bij de gemeente wordt behandeld. Volgens zijn advocaat staat in de huurovereenkomst tussen de gemeente en Westers namelijk dat hij wel extra tafels, stoelen en platen mag plaatsen en daar dus geen vergunning voor hoeft te hebben. "Er is daarin bovendien niets afgesproken over hoe veel ruimte die in beslag mogen nemen."

De wagen voor de ijsverkoop staat er al jaren, stelde de advocaat. De platen en picknicktafels zijn onlangs geplaatst vanwege extra drukte bij het paviljoen. Andere horeca-ondernemers zouden daarover bij de gemeente hebben geklaagd.

Nieuwbouw

Het huidige strandpaviljoen wordt hoogstwaarschijnlijk na dit strandseizoen afgebroken. Er komt een nieuw, veel groter paviljoen voor in de plaats. De gemeente is daar in grote lijnen al mee akkoord gegaan.

De voorzieningenrechter doet binnen twee weken uitspraak.

(Advertentie)
(Advertentie)