Olympisch goud voor Marit Bouwmeester in Rio de Janeiro

16 aug 2016 - 18:52

Marit Bouwmeester is olympisch kampioen geworden. De zeilster uit Warten won in Rio de Janeiro goud in de Laser Radial-klasse. In de laatste race werd ze zevende . Dat was genoeg voor de eerste plaats, al werd het nog wel erg spannend. Bouwmeester moest Anne-Marie Rindom uit Denemarken en Annelise Murphy uit Ierland in de gaten houden en dat lukte.

In 2012 pakte Bouwmeester zilver bij de Olympische Spelen van Londen. De 28-jarige Bouwmeester werd in 2011 en 2014 wereldkampioen.

Bouwmeester was uiteindelijk de beste in Rio de Janeiro met name door stabiel te zeilen. In de derde race zetten ze haar slechtste resultaat neer, want ze werd 14e. Dat werd echter haar aftrekresultaat. Meteen daarna won ze race nummer vier. Het werd uiteindelijk de enige race die ze won. In race nummer acht werd ze 13e, maar verder eindigden ze niet lager dan de zesde plaats. Bouwmeester had zich voorbereid op verschillende omstandigheden op verschillende banen, en dat heeft dat heeft positieve resultaten gehad.

Het is de eerste gouden zeilmedaille in tachtig jaar voor Nederland. In 1936 won Daan Kagchelland uit Rotterdam met de Olympiajol een gouden medaille tijdens de Spelen in Berlijn. Bouwmeester is na Epke Zonderland (2012, Londen), Roelof Klein (1900, Parijs) en de volleyballers Olof van der Meulen, Richard Schuil en Jan Posthuma (1996, Atlanta) de zesde Fries met een gouden medaille. Als je Franke Sloothaak meetelt, is het de zevende. Sloothaak kwam als springruiter uit voor Duitsland.

Mis niets van de Olympische Spelen: volg ons liveblog en al het nieuws op http://www.omropfryslan.nl/os of op de Omrop-app.

(Advertentie)
(Advertentie)