Heerenveen herdenkt bevrijding Nederlands-Indië

16 aug 2016 - 08:32

Zo'n zestig mensen hebben maandagavond in Heerenveen de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië van 71 jaar geleden herdacht. Ook stonden de bezoekers stil bij de vijf Heerenveners die om het leven kwamen bij de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1950. 

Er zijn kransen gelegd en er waren meerdere sprekers. Ien van die sprekers was burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen.

Hij stond ook stil bij de vernieling van het Indië-monument in Leeuwarden. "Ik ben de herdenking ermee begonnen. Je merkte dat het leefde onder de aanwezigen. Ik heb mijn verbijstering over de vernieling uitgesproken", zegt Van der Zwan. Hij noemt het onbegrijpelijk dat mensen zoiets doen. 

Familie in kamp

De Indiëherdenking krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht, Van der Zwan vindt dat een goede zaak. Zelf is hij ook persoonlijk betrokken bij de herdenkning, want zijn familie heeft ook in een jappenkamp gezeten. 

"Mijn moeder heeft daar altijd heel open over verteld. Dat heeft mij wel extra betrokken gemaakt. Ik ben mij ervan bewust wat daar is voorgevallen."

Bij andere families is dat niet zo vanzelfsprekend, zegt de burgemeester. "Je hoort nu nog steeds heel veel verhalen loskomen, omdat bijvoorbeeld kleinkinderen er naar vragen."

Trefwoorden: 
Indië-herdenking Heerenveen
(Advertentie)
(Advertentie)