Inenting konijnen tegen dodelijk virus goedkoper voor leden

15 aug 2016 - 12:54

Konijnenhouders in Fryslân zijn er in geslaagd om goede prijsafspraken te maken met dierenartsen uit de provincie om hun konijnen goedkoper te laten inenten. Dit was nodig door de komst van de nieuwe besmettelijke konijnenziekte RHD-2, zegt Wilma Bosch van konijnenhoudersvereniging KLF uit Bakkeveen.

Konijnen kunnen door de ziekte binnen een paar uur zomaar doodgaan. Het vaccin tegen de ziekte kost voor particulieren ongeveer 15 euro, maar is voor leden van konijnenvereniging voortaan nog maar 3,50 euro.

Inenting verplicht bij shows

Konijnenfokkers zijn verplicht om hun konijnen te laten inenten als ze mee willen doen aan konijnenshows. Zonder de nieuwe prijsafspraken zou dit voor veel fokkers veel te duur worden, omdat zij vaak wel tientallen konijnen hebben. Daarmee kwamen ook de konijnenshows in gevaar, aldus Bosch.

Er zijn intussen al ongeveer 250 konijnen ingeënt bij de vereniging uit Bakkeveen. Ook bij andere Friese verengingen zijn er al 700 konijnen ingeënt tegen de ziekte. In het hele land zijn er al duizenden konijnen dood gegaan door het RHD-2-virus dat dit jaar overgewaaid is uit Frankrijk.

(Advertentie)
(Advertentie)