Ruim 19 ton afval van stranden gehaald

14 aug 2016 - 20:36

Er is ruim 19 ton afval van de Noordzeestranden gehaald bij de Beach Cleanup-actie. Op 1 augustus werd op Schiermonnikoog en in het Zeeuwse Cadzand begonnen met het opruimen van afval op de Nederlandse stranden langs de Noordzeekust. Zo'n 2.300 vrijwilligers hebben de afgelopen twee weken meegeholpen met de schoonmaakactie, die zondag werd afgesloten. De 19 ton afval is een stuk meer dan de 11 ton die vorig jaar van de stranden werd gehaald.

Niet meer afval

Dat er dit jaar meer afval is gevonden, wil niet zeggen dat er een toename is van afval in de Noordzee. "We hebben tijdens de Beach Cleanup Tour 2016 meer afval opgehaald dan een jaar geleden. Dit is een momentopname die afhankelijk is van onder meer de weersomstandiheden", zegt Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid afval gelijk is gebleven.

Wc-bril, koeienhuid, BH en bruinvis

Er werd de afgelopen twee weken veel afval gevonden uit de maritieme sector, maar er werden ook opvallende vondsten gedaan, zoals een wc-bril, een koeienhuid, een BH en een volwassen bruinvis. "De tour heeft zichtbaar gemaakt dat er heel veel afval in zee zwerft dat daar niet thuis hoort", zegt Van Hest.

Trefwoorden: 
Beach Cleanup Tour strand
(Advertentie)
(Advertentie)