Prinses Laurentien opent nieuwe gebouwen Fryske Akademy

12 aug 2016 - 12:53

Prinses Laurentien opent op 9 september de nieuwe gebouwen van de Fryske Akademy in Leeuwarden. De Fryske Akademy, die in 1938 werd opgericht als wetenschappelijk instituut voor de Friese taal en cultuur, is ondergebracht in het monumentale 18de-eeuwste Coulonhuis en de omliggende gebouwen. Voor het eerst is de Fryske Akademy volledig gerestaureerd en aangepast aan de eisen van deze tijd.

Prinses Laurentien is gevraagd om de opening te doen, omdat zij bestuursvoorzitter van Stichting Lezen en Schrijven is en beschermvrouw van het Genootschap Onze Taal.

De Fryske Akademy ontwikkelt taalhulpmiddelen voor het Fries en heeft veel aandacht voor taal, onderwijs en meertaligheid in Fryslân. In de loop van de jaren heeft de Fryske Akademy zich ontwikkelt van een klein instituut met veel vrijwilligers tot een professionele onderzoeksinstelling. Sinds 1990 is de academie verbonden aan de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) als één van de vijftien onderzoeksinstituten.

Congres en lezingen

De officiële opening van de gebouwen door Prinses Laurentien is onderdeel van een groter programma rond de vernieuwde Fryske Akademy. Zo wordt op donderdag 8 september in de tuin van academie een wetenschappelijk congres gehouden over Fryslân in het onderzoek van de KNAW-instituten. Na de officiële opening door de prinses op vrijdag 9 september, volgt in het Natuurmuseum een programma met lezingen die in het teken staan van architectuur en de herbestemming van gebouwen. 

(Advertentie)
(Advertentie)