"Nog meer doen aan otterknooppunten"

11 aug 2016 - 22:09

In Friesland zijn nog verschillende knooppunten die aangepakt moeten worden om te voorkomen dat otters worden aangereden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de aanleg van tunnels en oversteekplaatsen. Volgens Addy de Jongh, directeur van Stichting Otterstation Nederland, doet onze provincie het beter dan andere delen van het land als het gaat om het oplossen van otterknelpunten. Maar er moet nog wel het nodige gebeuren. Er zijn de laatste jaren verschillende nieuwe knooppunten bijgekomen zoals de Lauwerszee. En ook die moeten aangepakt worden.

De Jongh constateert landelijk gezien nog grote problemen. Het ministerie van economische zaken is daar in de eerste plaats verantwoordelijk voor. Maar dat laat het liggen, ondanks een uitspraak van de rechter dat de belangrijkste knooppunten op 1 mei van dit jaar opgelost moesten zijn. Stichting Otterstation geeft het ministerie nog een paar maanden om orde op zaken te stellen. Als dat niet gebeurt volgt een kort geding.

Het gaat wel goed met de otter in ons land, zegt De Jongh. Friesland telt op dit moment een populatie van zo'n 50 otters en landelijk zijn er ongeveer 160 geteld. Voor een toekomstbestendige populatie zijn volgens Stichting Otterstation zo'n 500 dieren nodig.
 

(Advertentie)
(Advertentie)