Menaldum wint 114e Freule

10 aug 2016 - 20:51

De 114e editie van de Freule in Wommels is gewonnen door Menaldum. In een spannende finale waren Harmen Schuitmaker, Tom Gerard Cats en Tycho de Groot met 5-3 en 6-2 te sterk voor Peins met Wessel van Wier, Jolt Vollema en Roel Pieter de Jong.

Geen grote verrassingen

Het was een koude editie van de Freule voor de 145 kaatsers en een kleine 4800 toeschouwers. Ook het spel kon het publiek niet verwarmen: er waren geen grote verrassingen of spannende partijen.

Menaldum
Menaldum trof een gunstig lot. Over de hele dag kreeg het partuur weinig tegenstand: de eerste omloop werd met 5-1 en 6-2 gewonnen van Damwoude, in de tweede omloop werd met 1-5 en 2-6 gewonnen van Tzummarum. Op de derde lijst zorgde Reduzum voor wat meer tegenstand, maar op weg naar de finale werden Arum en Exmorra eenvoudig met 5-0 aan de kant gezet. 

Peins
Toch was ook Peins een grote favoriet. Zij kaatsten zich afgelopen zondag op de generale voor de Freule nog in de kransen. Peins zou het op papier vooral in de eerste twee omlopen zwaar krijgen. Op de eerste lijst wachtte outsider Makkum. Toch had het partuur uit Peins niet veel moeite met de Makkumers: 5-1 en 6-2.

In de tweede omloop volgde de topper tegen Berlikum. Ondanks een sterke start van de Berlikumers, wist Peins toch nog gemakkelijk te winnen met 2-5 en 2-6. Ook de halve finale leverde voor Peins, dat met een staand nummer door de vierde omloop was gekomen, weinig problemen op. Dit keer was Anjum het slachtoffer: 5-1 en 6-0.

Finale

De finale ging de eerste drie eersten gelijk op. Op 3-3 en 6-6 miste Roel Pieter de Jong, de grote man bij Peins, het perk: een beslissende slag. Daarna volgden nog een paar missers van De Jong en kon Menaldum uitlopen. Op 5-3 en 6-2 wist het perk van Peins de kaats niet voorbij te slaan en werd Menaldum voor de derde keer in de geschiedenis winnaar van de Freule.

Trefwoorden: 
Freule 2016 Wommels Menaam Peins
(Advertentie)
(Advertentie)