Personeelstekort op de Waddeneilanden

08 aug 2016 - 07:22

De drukte op de Waddeneilanden zorgt voor een personeelstekort in de horeca. Dat blijkt uit een belronde van Omrop Fryslân bij verschillende VVV's. De VVV's zien het aantal toeristen al sinds 2010 stijgen en daar zijn ze natuurlijk blij mee.

Cinto Prosperi van de VVV op Ameland denkt bovendien dat de toeristen dit jaar meer geld uitgeven dan anders: "Dat betekent dat de terrassen nog voller zitten en er meer mensen nodig zijn." Maar het is lastig om aan goed personeel te komen. Er is vooral behoefte aan goede koks. 

Huisvesting

Bij strandpaviljoen Sjoerd in Nes zoeken ze een kok. "Het is hard doorwerken voor de koks nu en als er iemand uitvalt, hebben we een probleem," vertelt eigenaar Floris Oud. Hierdoor kan het restaurant minder gerechten aanbieden. Volgens Gwendolyn Tideman van Sjoerd is de huisvesting het grote probleem. Mensen die een vaste aanstelling hebben, willen niet vijf of zes jaar in een caravan wonen. Op Ameland zijn huurhuizen schaars en koopwoningen duur. Dat beaamt Martine Wildervank van restaurant Koaikers Huus in Buren. "Deze mensen moeten ook ergens worden ondergebracht en dat wordt steeds lastiger."

Waddeneilanden zeer populair

De VVV's van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog laten weten dat bijna alles op de eilanden volgeboekt is, met uitzondering van een paar plekjes in hotels of op campings. Alleen op Ameland zijn er dit jaar tot nu toe wat minder dagtoeristen door het slechte weer in het voorjaar. De andere eilanden zeggen hier geen last van te hebben. Rederij Doeksen, die naar Vlieland en Terschelling vaart, heeft de indruk dat het dit jaar wat drukker is dan vorig jaar.

(Advertentie)
(Advertentie)