Megabaggerklus in natuurpark de Alde Feanen

04 aug 2016 - 16:55

Er wordt sinds deze week weer gebaggerd in de Alde Feanen. Het werk ligt enkele maanden stil door het broedseizoen. Het gaat om een megaklus die in totaal 5 jaar duurt en 2,5 miljoen euro kost. In 2018 moet het klaar zijn. Het slijk wordt door een schip van de bodem gezogen en met een 8 kilometer lang stelsel van buizen komt het dan uiteindelijk in een baggerdepot bij Oudega. Het uitbaggeren van de Alde Feanen is nodig om ervoor te zorgen dat het water goed bevaarbaar blijft, maar ook om de waterkwaliteit te verbeteren.

Het slijk in het depot wordt als het is ingedroogd gebruikt als landbouwgrond. Het bevat fosfaat, maar dat is voor de landbouw niet erg. Wanneer er twee jaar maïs op is verbouwd, is het zelfs uit de grond.

In totaal wordt er 300.000 kuub bagger uit het natuurgebied gehaald. Dat zijn liefst 12.000 vrachtwagens vol. Maar dan zijn de vaarwegen de komende 15 jaar ook klaar en de natuurgebieden kunnen zelfs bijna 50 jaar weer vooruit. Het baggeren duurt tot het nieuwe broedseizoen, of een vorstperiode.

Trefwoorden: 
De Alde Feanen baggeren
(Advertentie)
(Advertentie)