Aletta Jorritsma wil matige periode afsluiten in Rio

04 aug 2016 - 10:55

Komende vrijdag beginnen in het Braziliaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Natuurlijk doen er ook weer Friezen mee. In aanloop naar de Spelen stellen wij alle Friese deelnemers voor. Als zesde Aletta Jorritsma.

"Was mijn Fries wel wat oké?" Het is de eerste vraag van roeister Aletta Jorritsma als de camera stopt. We zijn op de Bosbaan in Amsterdam, de stad waar ze woont en traint met de andere roeiers van de Olympische ploeg. "Ik gebruik het Fries niet zoveel meer, en ik wil natuurlijk geen fouten maken."

De 27-jarige roeister uit Tzummarum, die het roeien leerde in haar studententijd bij de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus, gaat straks met het Nederlands team naar Rio de Janeiro. En dat doet ze na een jaar vol hoogte- en dieptepunten.

Overtraind

Het afgelopen jaar begon nog goed voor Aletta en de dames van de Holland Acht. De boot haalde op het EK roeien in  het Poolse Poznan een zilveren medaille. Enkele maanden later was er een knappe zesde plaats op het WK in Frankrijk. Daarmee lag de boot, met Jorritsma aan boord, mooi op koers voor Rio.

Maar eind 2015 ging het mis voor de Friese roeister. "Ik was totaal niet fit. Ik kon niet meer meekomen met de groep. Ik sliep ook niet meer en kon niet normaal trainen. " Na meerdere testen werd het duidelijk. Aletta was overtraind. het was haar eerste zware blessure en dat kwam hard aan. "Je krijgt er wel een klap van. Zo heb je helemaal gene vertrouwen meer in je lichaam. Je weet niet of het wel goed komt en of dat op tijd zal gebeuren." Na deze woorden is Jorritsma even stil. Het is duidelijk dat overtraind zijn een grote impact heeft gehad.

Reserve

Na de grote stap terug van afgelopen winter, ging het vanaf januari wel weer wat beter. Inmiddels is Jorritsma helemaal fit en roeit ze weer op topniveau. Maar haar plaats bij de Holland Acht is ze kwijt. Wel is zij, samen met Karien Robbers, reserve.

Het is wel wat een aparte situatie. De prioriteit van de roeibond ligt eigenlijk bij de Holland Acht. Op papier is het reserve staan van Aletta en haar roeimaat Karien Robbers dan ook belangrijker dan het meedoen in de twee zonder. Dat blijkt ook wel uit de selectie. Eigenlijk zou Jorritsma namelijk in een boot met Heleen Boers stappen. Maar omdat die laatste op dit moment niet goed genoeg wordt gevonden voor de Holland Acht, mag ze ook niet mee in de twee zonder: "Toch ben ik blij dat we nu de kans krijgen om bij de Spelen in een boot te stappen. Het is nu aan ons om keihard te knokken om op die manier het hele traject zo goed mogelijk af te sluiten."

Twee zonder stuurvrouw

Jorritsma is heel realistisch wanneer ze het heeft over de kansen van de twee zonder stuurvrouw. Met een lichte glimlach om haar lippen zegt ze: "Het zijn de Olympische Spelen. Hoger wordt het niveau niet. En wij varen nog maar een paar maanden samen. Dat betekent dat een medaille er niet in zit voor ons."Toch is alleen maar meedoen niet genoeg voor de Friezin. Het tekent de echte topsporter. "Natuurlijk hebben we een beetje geluk nodig. Het moet gewoon net goed vallen." Om daar lachend aan toe te voegen: "Als wij de A-finale halen dan hebben we het uitstekend gedaan."

Toekomst

Op dit moment is Aletta elke dag met de roeisport bezig. Elke week staan er zo'n 14 trainingen op het programma. Ze mag haar studie dan hebben voltooid, ze heeft het nu veel te druk voor een gewone baan. Na wat aandringen vertelt ze: "Ik wil na de Spelen zeker door in het roeien. Welke boot en in welke vorm weet ik nog niet, maar ik heb wel het gevoel dat er nog meer in zit." En of dat dan in combinatie met een baan is, ook dat is niet duidelijk. Want, zo zegt ze gedreven: "Mijn focus ligt momenteel volledig op Rio."

Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komen de twee zonder stuurvrouw, met Aletta Jorritsma en Karien Robbers, op zondag 7 augustus in actie in de series. De herkansingen zijn een dag later als dat nodig is. Woensdag 10 augustus staan de halve finales op het programma, een dag later is het dan tijd voor de finales. Volg alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)