BaanwielrennerJenning Huizenga stopt ermee

04 aug 2016 - 09:51

Jenning Huizenga stopt als baanwielrenner. Dat heeft de 32-jarige Franeker besloten, omdat hij zijn oude niveau niet meer kan halen, zo meldt de NOS. Huizenga heeft de ziekte van Lyme. Hij had zicht op de Olympische Spelen van Rio, maar heeft die niet gehaald. Het zou zijn derde Olympische toernooi zijn geweest.

"Dat is niet gelukt, ondanks de steun vanuit het NOC*NSF en de KNWU. Topsport houdt voor mij in dat je uitzicht hebt om jezelf, je prestatie te verbeteren. Dat uitzicht heb ik niet meer" zegt Huizenga tegen de NOS. "Het blijkt lastig om van Lyme af te komen, hoewel ik al negen maanden antibiotica gebruik, laat staan dit gevecht te combineren met topsport."

Tijdens de Spelen van 2008 in Peking was Huizenga een van de favorieten op de individuele achtervolging. Bij het wereldkampioenschap in datzelfde jaar werd hij tweede, achter Bradley Wiggings. Maar de Spelen liepen op niets uit. Huizenga werd laatste en werd in de jaren daarna geplaagd door blessures.

"In het boek 'De elementen' schreef Harry Mulisch "Wat je wil zijn, ben je niet". Deze mooie zin heb ik altijd onthouden. Nu kan ik daar zelf aan toevoegen " Wat je was, ben je niet". Ik was baanwielrenner. Helaas kan ik dat niet meer zijn door de ziekte van Lyme", aldus Huizenga.

(Advertentie)
(Advertentie)