Stroetinga heeft nu al geen medaillekansen meer

03 aug 2016 - 09:54

Aanstaande vrijdag beginnen in het Braziliaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Uiteraard doen er ook weer Friezen mee. In de aanloop naar de Spelen stellen we alle Friese deelnemers voor. Als vijfde Wim Stroetinga. 

Eigenlijk geen medaillekansen, boos op de KNWU en op zoek naar een nieuwe ploeg. “"Als het een WK was geweest, was ik niet gegaan." De derde Spelen voor Wim Stroetinga worden aparte Spelen. "Maar het is toch bijzonder om er weer bij te zijn."

Waarom hij eigenlijk geen Fries spreekt? Zijn broer en schaatser Arjan Stroetinga is toch zo Fries als het maar kan en ze zijn opgegroeid in Oldeberkoop. “"Arjan vind dat ik Nederlands moet praten, omdat mijn Fries niet goed genoeg is. Arjan heeft een Friese vriendin, heeft veel Friezen in zijn ploeg en woont in Fryslân Ik woon nu vier jaar in Nijkerk en mijn vriendin (Roxane Knetemann, dochter van Gerrie Knetemann, en ook wielrenner, red.) is ook geen Fries. Ik kan het wel en ben ook echt nog een Fries, maar luister graag naar mijn broer."

Geen medaillekansen

Maar hoe zit het nu precies? Waarom kunnen we nu eigenlijk al zeggen dat Stroetinga geen kansen op een medaille heeft? Dat heeft te maken met de teamsamenstelling bij het onderdeel ploegen-achtervolging. Tim Veldt fietst in de eerste omloop mee, maar in de tweede als het er echt om gaat, is Veldt er niet meer bij. Dan fietst hij het individuele onderdeel omnium. Alleen als de Nederlandse ploeg voor een medaille strijdt, dan doet Veldt wel mee. "Maar zonder Veldt zijn we in principe kansloos voor een medaille. Ik ben er nu niet meer kwaad over. We moeten het er mee doen." Maar om nu te zeggen dat Stroetinga het leuk vindt. "Als het een WK was geweest, was ik niet gegaan. Dan had ik me geconcentreerd op de weg. Maar ik ga wel voor de derde keer naar de Spelen hè. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?" Vier jaar geleden eindigde Stroetinga met de ploegenachtervolging als zevende op de Spelen.

Concurrentie

Australië en Groot-Brittannië zijn de grote favorieten, maar net achter de Denen. Op het laatste WK eindigden de Nederlanders als achtste en deed de ploeg bijna tien seconden langer over de vier kilometer op de baan dan de winnaar. "Maar we rijden inmiddels al 3.57 en zijn de toppers tot op een paar seconden genaderd. Maar dat is wel met Veldt erbij."

Bij de ploegen-achtervolging komen twee ploegen van vier fietsers op de baan en zetten beide een tijd neer. Na een eerste omloop wordt gekeken naar de tijden. De nummer één moet daarna tegen de nummer vier en nummer twee tegen drie. De winnaars daarvan strijden om goud en zilver. De verliezers treffen de winnaars van de nummers vijf tot en met acht en strijden om de bronzen medaille. "Mochten we toch nog om een medaille strijden, dan komt Veldt er weer bij. Bij de beste acht moet lukken. Het zal wel plek vijf of zes worden. Dat is na een eerste ronde dan mooi, maar zonder Veldt gaat het ons niet lukken om in de tweede ronde te gaan strijden om brons."

Nederlands Kampioenschap

Zijn hoogtepunt op de weg beleefde Stroetinga dit jaar bijna op het Nederlands kampioenschap. Stroetinga was in vorm en won al in de Ster ZLM Tour. Dat het NK een massasprint zou worden, stond al zo goed als vast. Dat werd het ook. Alle kansen voor Stroetinga, maar door een fout van zijn ploeggenoot bij Parkhotel Valkenburg werd hij niet goed afgezet en werd hij derde achter Dylan Groenewegen en Wouter Wippert. Na de finish was hij nogal boos en dat liet hij blijken. "Normaal gesproken geen probleem, dat doen sprinters altijd." Maar nu stond er een camera op en kon heel Nederland live meegenieten van zijn tirade. "Daar heb ik nogal wat reacties op gekregen ja. Meestal gooi je je helm en bidon in de bus tegen de grond als je in de massasprint niet wint. Dat hoort bij het karakter van sprinters. Nu kon iedereen het zien. Met mijn ploeggenoot zit het wel weer goed. Ik heb er geen spijt dat ik kwaad werd. Ik had het alleen op een andere plek moeten doen. Kijk, dit was wel mijn kans en misschien wel mijn laatste kans. Dylan Groenewegen is jong en wordt alleen maar beter. Die kan één van de beste sprinters van de wereld worden. Bovendien weet je niet wanneer het NK weer eens eindigt in een massasprint."

Ambities

"Ik heb een goed jaar en had eigenlijk wel gehoopt dat een ploeg zich zou melden." Stroetinga zijn ambities liggen absoluut op de baan en op de weg. Op de weg won hij etappes in de Olympia’s Tour en in de Ster ZLM Tour won hij een etappe voor Dylan Groenewegen en Sep van Marcke. "Zo'n ploeg als Roompot meldt zich dan niet. Dat verbaast me wel. Ze hebben niet eens een echte sprinter." Aldus de nu 31-jaige Stroetinga die eerder al eens voor de Pro-Tour ploeg Milram reed.

Op de baan heeft hij de pech dat zijn favoriete onderdelen niet Olympisch zijn. Op de koppelkoers won hij al zesdaagsen in Rotterdam, Bremen en Londen, op de omnium werd hij Europees Kampioen en tweede op het WK en op de scratch won hij twee keer zilver en brons op het WK. "Maar al die onderdelen zijn nier Olympisch en ja, dat is wel balen. Zo'n koppelkoers in zo'n vol stadion is echt kicken en super tof om te doen."

Wim Stroetinga fietst 11 augustus de kwalificatie en op 12 augustus worden de medailles verdeeld. Hij fietst met Tim Veldt, Joost van der Burg en Jan Willem van Schip. Reserve is Nils van ’t Hoenderdaal. Volg alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)