LIVE: De laatste openingstoespraak van PC-voorzitter Westra

03 aug 2016 - 08:10

Het is een dag vol tradities: De PC in Franeker. Op de fijfde woensdag na 30 juni is het zover. De oudste sportklassieker van Nederland begint om half tien op het Sjûkelân in Franeker. Voor kaatsers het hoogtepunt van het jaar. Om acht uur wordt de dag traditioneel geopend met een toespraak van de voorzitter. 

De toespraak is rechtstreeks te volgen op Omrop Fryslân TV. Het is de laatste openingstoespraak van Westra. Hij is 70, en stopt als voorzitter van de PC. Na woensdag neemt Ids Hellinga zijn functie over. 

Het is dit jaar de 163e PC. De eerste keer was in 1854. Sinds die tijd gebeurde het vier keer dat de wedstrijd niet kon doorgaan. In 1859 (door slecht weer en een pokken-epidemie), in 1866 (door een golera-epidemie) en in 1943 en 1944 (door de Duitse bezetting).

De eerste jaren was de wedstrijd op het terrein net buiten de Oosterpoort van Franeker. Sinds 1856 wordt er gekaatst op het Sjûkelân.

De PC is de hele dag rechtstreeks te volgen op de website van Omrop Fryslân en natuurlijk ook op de radio en televisie.

Vanwege het kaatsen is er woensdagavond geen Skûtsje-journaal op televisie. In Hjoed is wel een samenvatting te zien van de vierde dag van het SKS Skûtsjesilen bij Terherne. En natuurlijk is de volledige zeilwedstrijd live te volgen op Omrop Frysl6an radio, online en via de Omrop-app.

(Advertentie)
(Advertentie)