Friezen kopen liever een occasion dan een nieuwe auto

02 aug 2016 - 20:14

Het gaat deze zomer niet goed met de verkoop van nieuwe auto's aan particulieren. Volgens cijfers van branche-organisatie BOVAG zijn er in juli dit jaar 7,5 procent minder nieuwe auto's verkocht dan dezelfde periode afgelopen jaar.

De meeste particulieren kopen voor de BOVAG veel liever een zogenaamde 'jonge occasion', een tweedehands auto van een paar jaar oud. Want die zijn veel goedkoper. De verkoop van occasions groeide in juli met 5,6 procent in vergelijking met vorig jaar. 

Prominentere plek in showroom

Ook bij Auto Haaima in Leeuwarden kunnen ze duidelijk merken dat er meer occasions dan nieuwe auto's worden verkocht. De garage heeft daarom besloten om de occasions een prominentere plek in de showroom te geven. En er zijn meer garages in Fryslân die dat hebben gedaan.

Voor directeur Arne Brouwers fvn Auto Haaima is de lagere verkoop van nieuwe auto's geen verrassing. De garage heeft de laatste maanden van het afgelopen jaar een hoop extra auto's verkocht omdat dat toen - voor enkele types - fiscaal gunstig was.

Volkswagen het populairst

De meest verkochte automerken van de afgelopen maand waren - in die volgorde - Volkswagen, Renault, Open, Peugeot en Ford. Maar ook van die merken werden minder auto's verkocht dan een jaar geleden. De BOVAG verwacht dat de verkoop over heel 2016 uit zal komen op 400.000 nieuwe auto's. Dat zijn er 50.000 minder dan in 2015.  

(Advertentie)
(Advertentie)