Leeuwarden bioscopen strijden tegen bioscoop Harmonieplein

02 aug 2016 - 16:21
Cinema yn Ljouwert - Foto: Google Street View

De Leeuwarder bioscopen Tivoli en Cinema willen dat de Raad van Staten de bouw van een Pathébioscoop op het Harmonieplein in Leeuwarden tegenhoudt. De uitbater van beide bioscopen vroeg dinsdag bij een zitting in Den Haag om een schorsing van het bestemmingsplan. 

De nieuwe Pathébioscoop zou het einde betekenen van de twee bestaande bioscopen, aldus de advocaat van Tivoli en Cinema. Volgens hem heeft de gemeente Leeuwarden te weinig onderzoek gedaan naar de negatieve consequenties van de komst van de Pathébioscoop, zoals faillissement en leegstand. 

De uitspraak van de Raad van Staten over het bestemmingsplan is over twee weken. 

Zeven zalen

De Pathébioscoop moet zeven zalen krijgen. De bioscoopketen vindt het belangrijk om in 2018 zijn deuren te kunnen openen, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Pathé vindt dat Cinema en Tivoli meer comfort moeten bieden als bezoekers wegblijven.  "Zij hebben de stoelen van Trabantjes en wij van Mercedes'', aldus Bernard van der Schans van Pathé.

"Geen verboden staatssteun"

Van verboden staatssteun bij de gronddeal tussen de gemeente en Pathé is geen sprake, zegt Van der Schans. De grondprijs was marktconform volgens hem. De grondprijs wordt pas definitief als de omgevingsvergunning voor de bouw van het Pathé-complex onomkeerbaar is. 

Dat kan nog wel even duren, denkt staatsraadslid Niels Koeman. Dit omdat de vergunning aan zal worden gevochten bij de rechter en mogelijk bij de Raad van Staten.

(Advertentie)
(Advertentie)