Marrit Steenbergen met estafetteploeg op weg naar succes

02 aug 2016 - 09:47

Aanstaande vrijdag beginnen in het Braziliaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Uiteraard doen er ook weer Friezen mee. In de aanloop naar de Spelen stellen we alle Friese deelnemers voor. Als vierde Marrit Steenbergen. 

“Ik sta elke dag om half zes op. Dan ontbijt ik, stappen we in de auto naar Drachten en dan hebben we eerst een bespreking. Om zeven uur lig ik dan in het zwembad.” Marrit Steenbergen uit Oosterwolde is nog maar net 16 jaar oud, maar leeft nu al het spijkerharde leven van een topsporter. Een topsporter die op weg is naar het hoogste: De Olympische Spelen vfan Rio de Janeiro.

Na twee uren ochtendtraining moet Marrit eerst naar school. Bij Topsport Noord in Heerenveen volgt ze het VWO. Daarna staat er 's middags weer een zwemtraining van opnieuw twee uren op het programma. “Ik zat eerst nog in Drachten op school, maar dat was heel moeilijk vol te houden. In Heerenveen houden ze meer rekening met je sportcarrière. Als je weg moet, is dat vaak geen probleem. Op die manier is het goed vol te houden.”

Doorbraak

2015 Was het jaar van de grote doorbraak van zwemster Marrit Steenbergen. Op de Europese Spelen in Baku (Azerbeidzjan) won ze 5 zilveren en 1 gouden medaille. Haar persoonlijke record op de 50, 100 en 200 meter vrije slag verbeterde ze met seconden tegelijk. De snelle tijden in Baku zorgden ervoor dat ze in beeld kwam bij de 4x100 meter estafetteploeg.

Zelf zegt ze daarover: “De 4x100 is in Nederland de gaafste ploeg om bij te horen. Je zwemt ineens met Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk in één ploeg. Dat was in het begin wel even raar ja.” Maar in het zwembad liet ze zien dat ze geen last heeft van zenuwen. Op het WK van 2015 zwemt het team, met Steenbergen in de finale, naar een zilveren medaille. Dit jaar was er zelfs goud op de Europese Kampioenschappen in Londen.

Tokio 2020

Marrit heeft zichzelf bewezen als vaste waarde in de estafetteploeg. Individueel komt ze in Rio in actie op de 200 meter wisselslag.  Ook heeft ze nog geprobeerd zich te plaatsen voor de 100 en 200 meter vrije slag, maar op het laatste onderdeel miste ze de limiet. Die zwom ze wel op de 100 meter vrije slag, maar jammer genoeg mogen er per land maar twee deelnemers aan elk onderdeel meedoen. En met Kromowidjojo en Heemskerk als absolute wereldtoppers op de 100 meter was plaatsing daar een bijna onmogelijke opgave.

Eigenlijk komen de Olympische Spelen van Rio dus nog een beetje te vroeg voor Marrit.  “Dat klopt wel. Ik wil me de komende vier jaar blijven ontwikkelen. Op de Olympische Spelen van Tokio (2020) wil ik ook op individuele nummers uitblinken. En zelfs dan ben ik nog maar 20 jaar.” De ambitie is duidelijk. De komende Spelen is mooi voor de ervaring, een medaille op de estafette zou te gek zijn, maar Marrit wil meer. Veel meer. En daarom kijkt ze al vooruit naar 2020. En misschien ook wel naar 2024. 

4x100 meter vrije slag

De 4x100 meter vrije slag is de laatste jaren een sterk onderdeel van Nederland. Op de Olympische Spelen van Beijing (2008) was er een gouden medaille voor de estafetteploeg. Vier jaar later was er een zilveren op de Spelen van Londen. En op het afgelopen WK was er dus een zilveren medaille voor het team met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Marrit Steenbergen. De grootste concurrentie lijkt te komen van Olympisch- en wereldkampioen Australië en de vrouwen uit Amerika.

Nederland is misschien geen topfavoriet, maar zoals Steenbergen zelf zegt: “Met Ranomi en Femke hoor je op deze afstand altijd bij de top. Als alles goed loopt doen we mee om de medailles.” Op de 4x200 meter lijkt een medaille er niet in te zitten, maar in het zwembad is een verrassing nooit ver weg. 

Bij de Olympyske Spelen komt Nederland, met Marrit Steenbergen, op zaterdag 6 augustus in actie op de 4x100 meter vrije slag. Op 8 en 9 augustus staat de individuele 200 meter wisselslag op het programma. Op 10 augustus zwemt Marrit dan nog de 4 x200 meter vrije slag. Met de estafette worden beide keren 's ochtends de series en 's avonds de finales gezwommen.Volg alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)