Turnsters met een Fries tintje

01 aug 2016 - 07:58

Komende vrijdag beginnen in het Brazilaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Uiteraard doen er ook Friezen mee. In aanloop naar de Spelen stellen wij alle Friese deelnemers voor. Als derde Sanne en Lieke Wevers en Céline van Gerner.

Als ze moeten kiezen tussen Overijssel of Fryslân, wordt het toch Overijssel. De zusjes Wevers zijn geboren in Fryslân, trainen hier nu ook, maar zijn voor het grootste gedeelte opgegroeid als Tukker. Maar op de vraag of ze vinden dat Omrop Fryslân ze moet volgen roepen ze, inclusief Céline van Gerner, alledrie "Ja!"

Céline van Gerner

Ze is de enige die echt twijfelt bij één van de dilemma's, die wij alle Friese Olympiërs voorleggen. Céline van Gerner is opgegroeid in Emmeloord, maar heeft intussen ook een woning in Heerenveen. Ze traint al van jongs af aan bij Sportstad Heerenveen. "Emmeloord is toch best wel op Friesland gericht. Hoewel ik nu meer in Heerenveen woon, reis ik nog wel geregeld naar mijn ouders in Emmeloord. Maar ik voel me hier wel thuis." En met hier bedoelt ze Sportstad Heerenveen, onder de vleugels van turncoaches Gerben Wiersma en José van der Veen. Onder Wiersma groeit ze uit tot beste Nederlandse meerkampster ooit. Als enige van de vrouwenturnploeg was ze er vier jaar geleden al bij op de Olympische Spelen in Londen. Met een 12de plek haalde ze de beste meerkampprestatie ooit als vrouwelijke turnster en verbeterde ze de prestatie van Ans van Gerwen uit 1972. En dus is ze met haar 21 jaar de vrouw met de meeste ervaring. Al is ze niet de grootste kanshebber op een medaille. "Het halen van een finale, op de meerkamp of misschien op balk, zou al mooi zijn. Ik heb de laatste jaren veel blessures gehad en voel me pas de laatste tijd zo goed als pijnvrij. Ik geloof echter niet dat ik op het niveau zit van vier jaar geleden."

Sanne en Lieke Wevers

De turnster met de meeste kans op een medaille is waarschijnlijk Sanne Wevers op balk. Op het laatste WK haalde ze zilver en op het Olympisch kwalificatietoernooi haalde ze zelfs goud. Al waren daar niet alle toppers aanwezig. "Het kan, maar de concurrentie is groot. Zelfs het halen van de finale is lastig, omdat er zo maar zo'n 15 kanshebbers zijn om die finale te halen." Zo ook haar tweelingzus Lieke Wevers. "Maar voor mij zou een finale halen al fantastisch zijn. Dat zou op balk kunnen, maar wie weet ook wel met het team." Een medaille halen met het team is bijna onmogelijk, met grote turnlanden als Amerika, Rusland en Roemenië. Een plek bij de beste acht en dus een finale zou een stunt zijn, en is gezien de eerdere prestaties niet onmogelijk. De zussen Wevers worden getraind door hun vader Vincent. Vader en moeder Wevers woonden in Menaam toen de nu 24-jarige zussen werden geboren in Leeuwarden en verhuisden daarna naar Oldenzaal. Daar turnden de zussen ook, maar kregen ze een conflict met de turnvereniging daar. Daarom turnen ze nu bij Turncentrum Epke Zonderland, zoals de turnzaal nu heet. "Nee, wij zijn niet zo drukbezet en zo populair als Epke. Je merkt wel dat hij echt een BN'er is," zegt Lieke. Maar volgens Sanne hoeft dat ook niet: "We kunnen hier heerlijk trainen en de faciliteiten zijn goed."

Céline van Gerner, Sanne en Lieke Wevers komen 7 augustus in actie. Een eventuele teamfinale is 9 augustus, de meerkampfinale is 11 augustus. De toestelfinales zijn 14 (sprong en brug), 15 (balk) en 16 (vloer) augustus. Volg alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)