“PC kafee voelt als mijn kind”

29 jul 2016 - 11:13

Langzamerhand neemt de koorts toe, over vijf dagen is de PC in Franeker. En dus wordt voorafgaand aan de PC ruimschoots aandacht gegeven aan het kaatsevenement van het jaar. Op vrijdag 29 juli openen de deuren van het PC kafee weer en praat presentator Geert van Tuinen kaatsliefhebbers uit heel Friesland bij. Wij leggen Geert zes vragen voor.

Waar komt je passie voor het kaatsen vandaan?
“Die passie is er met de paplepel ingegoten thuis. Vader was een fanatiek liefhebber, die ging naar alle hoofdklassepartijen. En ja, ik ben geboren in Sint Jacobiparochie, een kaatsdorp bij uitstek. Daar kon je niet omheen en dat wilde ik ook niet.

Welk moment in al die jaren PC kafee is je het meeste bijgebleven? 
“Dat zijn er meerdere. Heleen Schuil bijvoorbeeld. Dochter van de legendarische Hotze. Die op schitterende wijze over haar vader sprak, gevoeligheden niet ontweek maar toch aangaf dat ze trots was op haar vader en van hem hield. Prachtige radio. Maar ook de hilarische momenten op zondagochtend met bijvoorbeeld Pieter de Haan, Rinnie Kuiper en Marten van der Leest. Geweldige verhalen die af en toe duidelijk niet kloppen, maar wat kan het schelen. De zondagochtend is onze nostalgieochtend. A hell of a job, maar altijd een topper in het PC kafee."

Hoe beleef je het PC kafee ieder jaar weer?
“PC kafee voelt als mijn kind, het is een soort van levensader voor mij. Het is radio zoals dat bijna niet meer wordt gemaakt en waarbij ik mij als een vis in het water voel. We beginnen in april al met denkwerk, dan de lijnen uitzetten, de productie, al het lezen (ik wil alles weten, het liefst meer dan de gasten) en tenslotte de uitzendingen. En wanneer die dan goed lukken dan voel ik mij als de PC koning en ben ik trots op ons mooie team. Kroon op het werk: de NL-award die wij in 2006 met het programma hebben gewonnen."

Wat gaat er door je heen wanneer de PC op het punt van beginnen staat?
“Ik sta dan altijd op het veld om dat te vertellen voor de radio. Het gevoel kan ik maar met een woord omschrijven: euforisch! Het is weer zover, we gaan los."

Wat bezorgd jou het grootste kippenvelmoment bij het kaatsten?
“Dat zijn de momenten dat de bal je echt in het hart raakt. Het afscheid van Johannes van Dijk, Gerben Okkinga die op zijn laatste PC weer niet wint en dus als een van de allerbeste ooit zonder overwinning blijft. Maar ook die bal in 2006 van Taeke Triemstra. Slaat, met stuit, een verwoestende opslag van Chris Wassenaar boven. Pffff wat een klasse. Ook: de kruisbandblessure die Ale Jan Anema opliep in de PC 2010. Ik heb zelf zo'n blessure gehad, ik voelde de pijn. En ... zo zou ik uren kunnen doorgaan."

Wie zijn volgens jou dit jaar de grootste kanshebbers? 
“Als het trio Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger goed en degelijk kaatst, dan winnen ze. Maar in die vorige zin zit gevaar, als ze verliezen dan verliezen ze van zichzelf. De formatie Tjisse Steenstra, Herman Sprik en Cornelis Terpstra vind ik ook een mooi partuur. Steenstra is geweldig. Sprik is geblesseerd maar kan zonder moeite worden vervangen door Jacob Wassenaar. Wie weet stijgen Jan Dirk de Groot, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar boven zichzelf uit. Dan zijn zij kanshebber. En natuurlijk het partuur Johan van der Meulen, Hylke Bruinsma en Ale Jan Anema worden sterker de laatste weken. Er zijn dus wel wat kanshebbers. Outsiders? Jazeker! Verrassingen? Nooit uitsluiten op de PC."

Het PC kafee met presentator Geert van Tuinen is de komende dagen te horen op Omrop Fryslân Radio.

Volg alles rondom de PC bij Omrop Fryslân
PC kafee:     vrijdag 29 juli om 18.00 uur, zaterdag 30 juli om 11.00 uur, zondag 31 juli om 11.00
                    uur en dinsdag 2 augustus om 18.00 uur.
Loting PC:    maandag 1 augustus om 18.00 uur op Omrop Fryslân Televisie.
PC:              woensdag 3 augustus de hele dag op radio, televisie, Omropfryslan.nl en
                    de Omrop-app.

Trefwoorden: 
PC kafee PC Geert van Tuinen
(Advertentie)
(Advertentie)