Pieter-Jan Postma nog lang niet versleten

29 jul 2016 - 10:01

Volgende week vrijdag beginnen in het Brazilaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Uiteraard doen er ook Friezen mee. In aanloop naar de Spelen stellen wij alle Friese deelnemers voor. Als tweede Pieter-Jan Postma.

"Hey, hoi, hallo, hoe is ie man? Alles goed? Ja met mij ook." Typisch PJ. PeeJee. Zoals veel vrienden hem noemen. Pieter-Jan Postma lijkt bijna altijd goedgehumeurd. Altijd vriendelijk en het is altijd interessant om met PJ te praten.

Zo ook deze keer. Voordat wij aan onze vragen toekomen, komt er eerst een stortvloed aan vragen onze kant op. "Roelof, hoe is het met je jongen? Nee, we hebben het straks wel over mij. Genoeg tijd. Hoe is het bij de Omrop? Bezuinigen he? Kut man. En hoe is het met je vrouw? Goed? Fijn man. Hoe is het met je ambities? Ben je nog gelukkig? Zit je goed in je vel? En met jou Abe (cameraman)? Lang geleden hoor." En zo gaat het maar door. Ook als we een rondleiding krijgen door zijn anti-kraakpand, het oude schoolgebouw dichtbij de Juliana in Leeuwarden, waar Pieter-Jan woont. Door de kunstenaarsgalerij, langs het begeleidingsinstituut voor werkelozen. En elke buurman krijgt een klap op zijn schouder van Pieter-Jan. PJ voelt zich thuis, hier in Leeuwarden. "Ik reis de hele wereld over, heb nu een tijdje een vriendin uit Nieuw-Zeeland, maar hier voel ik me thuis. Het wonen is hier vooral goedkoop en omdat ik veel weg ben, scheelt dat in de kosten. Ik vind Nieuw-Zeeland ook geweldig, maar binnenkort komt mijn vriendin wel hier wonen en gaan we kijken wat we verder willen."

Revanche

Want zijn eerste doel is de Spelen. Revanche op de Spelen van 2012, toen hij in de laatste race ineens op koers lag voor goud, maar door een verkeerde manoeuvre bij ene boei, kreeg hij straf en eindigde als vierde. "Oh ja, ik heb het daar wel moeilijk mee gehad. Absoluut. Ik vond dat ik al die mensen die me hielpen in de steek liet. Maar ik heb dat wel achter me gelaten. Ik zeil nu niet meer om te winnen, maar om goed te zeillen. Het resultaat komt dan vanzelf."

De absolute favoriet voor het goud is hij niet. Nu viervoudig Olympisch kampioen Ben Ainslie is gestopt, is zijn positie overgenomen door de Brit Giles Scott. "Hij is echt goed, misschien nog wel beter dan Ben. Maar niks is onmogelijk." Na Scott is er een hele rij sterke mannen waar Pieter-Jan ook bij hoort.

Toekomst

Pieter-Jan, opgegroeid in Terkaple, heeft er zin in. Met zijn 34 jaar zouden het zijn laatste Spelen kunnen worden. "Maar ik sluit niet uit dat ik de volgende Spelen ook ga halen. Ik ben nog niet uitgezeild. Ik ga misschien voor Nieuw-Zeeland meedoen aan de America’s Cup (met kataraman, de formule 1 van het zeilen)." Eerder haakte hij als laatste af om deel te nemen aan de Volvo Ocean race. "Maar dat ga ik nog eens proberen, ik denk dat ik dat ook kan. Zo'n reis om de wereld met een team is weer heel wat anders dan zeilen in een eenmansbootje. Maar ook dat lijkt me een geweldige uitdaging. Het leven is één grote uitdaging, Roelof. Echt. Het is zo mooi man. Ik heb er echt zin in, die Spelen. Op naar wat moois." Of zoals het laatste appje dat ik van hem ontvang als ik aan het Gardameer zit. "Geniet van je tijd daar, we zien elkaar weer voor wat moois, groet!!""

Pieter-Jan Postma zijn wedstrijden zijn tussen  9 en 16 augustus. Met op 12 en 15 augustus een rustdag. Als het weer het toe laat, zeilt hij dagelijks twee races. De beste tien plaatsen zich voor d efinale, de zogenaamde medaillerace op 16 augustus. De punten voor die race tellen dubbel. Volg alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)