Marit Bouwmeester: "Goud, wat anders telt niet"

28 jul 2016 - 09:44

Volgende week vrijdag beginnen in het Brazilaanse Rio de Janeiro de Olympische Spelen. Uiteraard doen er ook Friezen mee. In aanloop naar de Spelen stellen wij alle Friese deelnemers voor. Als eerste Marit Bouwmeester.

"Zilver is niets. Alleen goud telt." Het is helemaal Marit Bouwmeester. Tweede worden is geen optie. Als je tweede wordt, ben je de eerste ‘loser’. En dus telt er deze zomer maar één ding voor de zeilster uit Warten: goud!

"Moet ik even praten? Voor het geluid?" Voor het interview moet het geluidsniveau even worden ingesteld. "Ik heb al zo'n mooie stem. Op Twitter krijg ik wel eens te horen: "Wie is die vrouw met die enorme kutstem?" En ik snap het helemaal. Mijn stem komt overal bovenuit. Dat heb ik me zo op het water aangeleerd en blijkbaar praat ik nu altijd op die manier, haha." 

Heel gewoon

Bouwmeester heeft zelfspot. Ze is sinds haar zilveren medaille en WK-titel toch ook een bekende Nederlander geworden, maar absoluut niet arrogant. Marit is zoals de Lama's al eens zongen "Zo lekker gewoon gebleven." Als je haar belt neemt ze op of belt ze terug. Als je haar een berichtje stuurt, krijg je meteen antwoord. Dat lijkt heel gewoon, maar dat is het niet in de top van de sportwereld, die gedomineerd wordt door managers en zaakwaarnemers.  

Marit zit goed in haar vel. Als fitnessbeest heeft ze aan haar vriend een goede match. Met hem woont ze nu in Voorburg en traint ze vaak samen. Daarbij woont ze dichtbij Scheveningen en dus bij het water. Ze wordt getraind door Jaap Zielhuis en haar broer Roelof Bouwmeester. "Dat is een perfekce combinatie. Met myn broer deel ik alles en kan ik goed sparren. Jaap helpt mij om tactisch en technisch een betere zeilster te worden. "Vier jaar geleden maakte haar Engelse trainer Mark Littlejohn bekend dat hij er mee op hield. Toendertijd was dat een flinke klap voor Marit. "Maar achteraf denk ik dat het wel goed is geweest. Het heeft ervoor gezorgd dat ik zelfstandiger ben geworden. Ik moet mijn eigen keuzes maken, en dat hij heeft me sterker gemaakt."

Water in Rio

Waar gewicht op het Olympische water van Weymouth een belangrijke rol speelde, zal het er in Rio heel anders aan toe gaan. "We hebben geen idee wat het weer in Rio gaat doen. Dat wisselt constant en daarbij zeilen we op verschillende plekken op het water. Daardoor moet je allround zijn en op alle omstandigheden kunnen inspelen." 

Concurrentie

In de Laser Radial is het veld groot, net als de concurrentie. De Chinese Xu is er ook weer bij, de vrouw die er in 2012 voor zorgde dat Bouwmeester geen goud, maar zilver haalde. De Chinese was daarna gestopt, maar is sinds anderhalf jaar toch weer begonnen. Ook de Belgische Evi van Acker (brons OS 2012) blijft een concurrent en op het laatste WK eindigde Bouwmeester net buiten het podium achter de nieuwe Engelse wereldkampioene Alison Young, de Amerikaanse Page Railey en de Deense Anne-Marie Rindom. "Ik baal nog altijd van dat laatste WK in Mexico. Ik lag op de laatste dag tweede en toen was het alles of niets. Ik eindigde in de één na laatste race als 19e." Daarmee werd ze zelfs vierde. "Maar dat maakt me niets uit. Vierde of zilver. Beide keren heb ik niet gewonnen." 

Marit lijkt de grote favoriet voor goud in Rio. Ze is de meest complete zeilster van allemaal en heeft ook de meest constante prestatie neergezet de laatste twee jaar. Of het lukt, hangt met name in het zeilen van veel dingen af, ook geluk speelt een rol. Maar goud? Het is mogelijk, absoluut. Daarbij is er voor Marit maar één ding dat telt: winnen!

Marit Bouwmeester haar wedstrijden zijn tussen 8 en 15 augustus. Met op 11 en 14 augustus een rustdag. Als het waar het toelaat, zeilt ze elke dag twee races. De beste tien plaatsen zich dan voor de finale, de zogenaamde medaillerace op 15 augustus. De punten met die race tellen dubbel. Volgen alles over de Olympische Spelen via omropfryslan.nl/os en de omropapp.

(Advertentie)
(Advertentie)