Bijzondere vondst eitjes van een inktvis in de Waddenzee

27 jul 2016 - 09:36

In de Waddenzee is een bijzondere vondst gedaan. Er zijn eitjes van een inktvis gevonden. Bij een controle van de Waddenunit kwamen de honderden eitjes voor het licht. Ze zaten in een mosselmandje op de bodem van de Waddenzee, vlakbij Terschelling. Het gaat om de eitjes van een zogenoemde zeekat (Sepia officinalis). Het is nog niet duidelijk waarom de zeekat nu ook in de Waddenzee zit.  

Nico Laros van de Waddenunit was enorm verrast toen hij de eitjes vond. "In de ruim 30 jaar dat ik werk op de Waddenzee heb ik dit nog nooit gezien. Ze zitten natuurlijk in de Noordzee en je weet dat ze in de Oosterschelde voorkomen. Maar eieren van deze inktvis in de Waddenzee? Nee", aldus Laros.

Een mogelijke verklaring voor het vinden van een zeekat in de Waddenzee is de gunstige temperatuur van het water voor het beest. Inktvissen houden van beschutting en warm water; twee randvoorwaarden die ze in de Waddenzee kunnen vinden.

Het mosselmandje met de eitjes is door de Waddenunit terug geplaatst in de zee en de verwachting is dat de eitjes één dezer dagen uitkomen.

Trefwoorden: 
inktvis Waddenzee
(Advertentie)
(Advertentie)