Rieks Osinga: 'meer colleges zoals Achtkarspelen in Fryslân'

26 jul 2016 - 14:25

De coalitie van Achtkarspelen is de eerste in Fryslân die in deze bestuursperiode gevallen is, maar het zou zomaar kunnen dat het niet de laatste is, zegt bestuurszaakdeskundige Rieks Osinga. Het college in Achtkarspelen struikelde over geld dat was overgebleven van het sociaal domein. Dat kwam omdat de gemeente niet goed wist hoeveel geld ze nodig hadden en daarom te veel gereserveerd had. En daarin is Achtkarspelen niet de enige, zegt Osinga. Meer gemeenten, ook in Fryslân, zitten in dezelfde situatie.

Daarbij is het een onderwerp dat zich goed leent voor diepere, principiële discussie, denkt Osinga. Dat zou de kans op een breuk dan ook weer vergroten. Het zou Osinga dan ook niet verbazen als er de komende tijd meer coalities in Nederland problemen krijgen.  

Ondertussen is er in Achtkarspelen nog geen nieuw college. De onderhandelingen tussen de FNP, het CDA en de Christen Unie zijn mislukt. Gisteravond werd bekend gemaakt dat het CDA nu de leiding neemt in de formatie en een onafhankelijk formateur aan wil stellen.

Trefwoorden: 
college Achtkarspelen
(Advertentie)
(Advertentie)