Friese jongeren in Krakau voor Wereld Jongeren Dagen

26 jul 2016 - 06:39

Een afvaardiging van zestig jongeren van het bisdom Groningen-Leeuwarden is in Krakau (Polen). Daar beginnen dinsdag de Wereld Jongeren Dagen. Vanaf woensdag is paus Fransiscus daar ook bij. In totaal verwacht de organisatie twee tot drie miljoen jongeren in Krakau. De Wereld Jongeren Dagen zijn een keer in de twee of drie jaar. Op het evenement kunnen katholieke jongeren van over de hele wereld elkaar leren kennen. "Je hebt echt het gevoel dat je bij een wereldkerk hoort," zegt Jacco Dijksma (23) uit Oosterwolde.

Friese vlag

Hij is voor het eerst bij de Wereld Jongeren Dagen en is meteen ook een van de reisleiders. Om de groep goed bij elkaar te houden hebben ze een Friese vlag meegenomen. "Dat is een goed herkenningspunt. Maar we krijgen wel veel vragen van jongeren uit andere landen over de vlag. Zij herkennen hem natuurlijk niet en denken dat we van een klein eiland komen," vertelt Dijksma.

Cultuur

De groep van Dijksma bestaat uit 45 man. Ze hebben afgelopen week al veel van Polen gezien. "Dat hoort er wel bij. Dat je de cultuur van het gastland goed leert kennen." De groep van Groningen-Leeuwarden is onder andere in Auschwitz, Swiebodzin en Poznan geweest.

(Advertentie)
(Advertentie)