Dikke laag slib bedekt strand Harlingen

24 jul 2016 - 20:53

Fryslân ligt aan de kust, maar je kunt in bijna geen enkele kustplaats schoon zwemmen, omdat je eerst door een laag slib moet lopen. Dat zou ander kunnen, vinden de Harlingers al jarenlang. Met het mooie weer is de discussie over een mooi zandstrand opnieuw actueel.

Harlinger Jaap de Jong heeft het plan om een bassin van zo'n 200 bij 240 meter bij de Zuiderpier te maken. Bij hoog water zou er dan schoon water in het bassin stromen, dat standaart 1 meter 20 diep is. Mensen kunnen dan bij hoog en bij laag water altijd veilig zwemmen zonder eerst door de drek te hoeven.

Beschermde Waddenzee

De gemeente Harlingen ziet het probleem, maar zegt dat ze niet zomaar een dam in zee kunnen bouwen om het slib tegen te houden. Dat komt omdat de Waddenzee beschermd gebied is. Daardoor is de gemeente gebonden aan voorschriften en en wetgeving. De gemeente zoekt nog steeds naar een oplossing die een einde maakt aan het waddenslib op het strand van Harlingen. Tot die tijd wordt het strand verschillende malen in het jaar schoongemaakt en opgehoogd met nieuw strand.

Trefwoorden: 
Harlingen strand slib
(Advertentie)
(Advertentie)