De barbecue kan aan! Drie tips van kok Reitse Spanninga

21 jul 2016 - 14:18

Nu de zomer eindelijk is begonnen, zet heel Friesland de barbecue klaar! Stoelen in de tuin, een koud drankje erbij en een lekker stukje vlees op het vuur. Ook chef-kok Reitse Spanninga is een groot barbecuefan. Thuis barbecuet hij graag. "Het geeft een speciaal gevoel en je bent lekker buiten", zo zegt de Fries. De chef-kok geeft daarom alle Friezen vijf tips om deze zomer een heerlijke barbecuemaaltijd op tafel te zetten.

Tip 1: Wees niet te gehaast!
Doe rustig aan bij het aansteken van de barbecue. Het is zomer en maak je niet te druk. Zorg ervoor dat de barbecue goed op temperatuur is. Als je briketten hebt, moet het toch echt zo'n 250 graden zijn. Veel mensen beginnen te vroeg, als het nog niet heet genoeg is.

Tip 2: Haal het vlees uit de koelkast!
Als het warm is, is het natuurlijk goed om het vlees in de koelkast te bewaren. Maar als je er zeker van bent dat je de barbecue aansteekt, haal dan een half uur vantevoren het vlees uit de koelkast. Op die manier grilt het vlees beter. Laat het vlees nadien ook even rusten, leg het niet meteen op je bord.

Tip 3: Groenten zijn 'hot'!
Vlees is niet uit, maar groente op de barbecue wordt steeds populairder. Probeer bijvoorbeeld eens een ui op de barbecue te leggen. Zorg ervoor dat het niet te snel heet wordt, maar dat de groente de tijd krijgt om lekker te poffen. Zo krijg je een heerlijke ui met heel veel smaak. Het kan ook met mais, tomaat of aubergine.

(Advertentie)
(Advertentie)