Asfalt voor spoorbaan, trein wordt bus

20 jul 2016 - 12:03

Het zou veel goedkoper zijn om zogenaamde smartbussen te laten rijden op de spoortrajecten in Friesland. Dat concludeert onderzoeker Carlo van de Weijer van de Technische Universiteit in Eindhoven. Nu rijden de treinen van Arriva hier nog op diesel.

In plaats van deze elektrisch te maken, kunnen ze volgens Van de Weijer veel beter worden vervangen door de smartbussen. Dat is veel goedkoper, zo blijkt. Bijvoorbeeld op het traject Leeuwarden-Stavoren: de omvorming tot elektrische treinen kost 50 miljoen euro, de smartbussen 30 miljoen euro.

Voordeel trein is er niet meer

"Bovendien zijn de voordelen van een trein ingehaald door de huidige techniek. Zo is de bustechniek heel gangbaar, deze lijkt heel veel op de huidige dieselbussen. Een trein is qua techniek veel ingewikkelder. Daarnaast neemt het asfalt minder ruimte in dan een treinspoor", zegt Van de Weijer. Ook levert vertraging op het spoor veel problemen op, zegt hij."Dat staan er direct treinen stil. Bij de smartbussen is de kans op vertraging veel kleiner."

Van der Weijer voerde het onderzoek uit in samenwerking met studenten van de TU in Eindhoven. Ook kreeg hij hulp van onder andere bussenbouwer VDL en aannemer Heijmans. Vanuit de provincie Friesland heeft hij nog geen reactie op zijn onderzoek gehad, maar er staat over twee maanden een gesprek tussen beide partijen op de agenda.

Vervolg met test

Het onderzoek naar de voordelen van smartbussen krijgt bovendien de komende tijd een vervolg. "Ik wil met een tweede groep studenten dit onderzoek uitbouwen. En mogelijk kunnen we al ergens uittesten hoe dit in praktijk uitpakt. Bijvoorbeeld op een plek waar men al heel lang praat over de aanleg van een treinspoor. Daar zou dit een goed alternatief kunnen zijn."

Reactie provincie

De provincie Fryslân laat in een reactie weten het een interessant onderzoek te vinden en de ontwikkelingen te volgen. Gedeputeerde Johannes Kramer heeft wel vragen over hoe het dan zit met goederentransport. Daar is bij dit onderzoek niet naar gekeken.

Trefwoorden: 
openbaar vervoer trein bus
(Advertentie)
(Advertentie)