Schippersportret: Lodewijk Hzn. Meeter

20 jul 2016 - 10:15

Elf dagen, veertien skûtsjes. Over tien dagen begint het SKS skûtsjesilen, drie weken lang strijden de schippers tegen elkaar op de Friese meren. Wie wordt de opvolger van Joure? In aanloop naar de eerste zeilwedstrijd op 30 juli bij Grou, leggen wij alle skûtsjeschippers van dit seizoen een aantal vragen voor. Vandaag Lodewijk Hzn. Meeter.

Op jonge leeftijd zeilde hij al bij zijn opa en later ook bij zijn vader. Meeter (47) is sinds 2012 de schipper van het Huzumer skûtsje 'It Doarp Huzum'. Vorig jaar eindigde hij als veertiende in het klassement.

Wat was je eerste taak op het skûtsje?
“Tsja, mijn eerste taak was eigenlijk geen taak, ik was verstekeling. Dan kroop ik onder het zeilkleed en wanneer wij dan onderweg waren, kwam ik tevoorschijn. Maar volgens mij kon iedereen daar wel om lachen. Op mijn zevende werd ik ranjajongen bij mijn vader op het skûtsje van Earnewâld. Hartstikke mooi was dat, ik voelde mij een grote kerel."

Welke wedstrijd is je het meeste bijgebleven?
“Dat was drie jaar terug. Op de Langwarder Wielen was Huzum voor het eerst in zo'n achttien jaar weer eens de winnaar van een wedstrijd. De ontlading was gigantisch, vooral ook bij de bemanning. Het was zo lang geleden dat Huzum een wedstrijd won, dus dat was wel even een speciaal moment."

Hoe maak je van de bemanning een team?
“Met veel trainen! Maar daarnaast doen wij ook ontspanningsactiviteiten, zo zijn wij kortgeleden nog metelkaar wezen paintballen. En wij zij nu net terug van een bemanningsweekeinde, daar doen wij ook veel met zijn allen.Goed met elkaar omgaan is heel belangrijk. Alles moet bespreekbaar zijn en je moet goed overleggen."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
“Nou die heb ik wel. Wij hebben een huisje in Hongarije en daar gaan we een paar keer per jaar heen. Straks gaan we eerst Skûtsjesilen en een paar weken later kijken wij weer eens in Hongarije."

Vul aan: als wij kampioen worden, dan...
“Nou dan vergaat de wereld! Dan ontploft alles daar in Sneek, het starteiland explodeert. En natuurlijk gaan wij dit jaar voor een goed resultaat. Wij hebben hard getraind en willen dit jaar hogerop komen. Wij gaan ervoor!"

Kijk voor alle schippersportretten in ons dossier en alles over hett skûtsjesilen is te volgen op de Simmer yn Fryslân-side.

(Advertentie)
(Advertentie)