Ondernemer uit Arum mag zijn grizzlybeer niet houden

19 jul 2016 - 10:29
In oare opsette grizzlybear - Foto: ANP

Ondernemer Siep Anema uit Arum krijgt de opgezette grizzlybeer die hij in 2014 in Canada heeft gekocht, niet terug. Dat heeft de rechter in Groningen besloten.

De opgezette grizzlybeer kwam niet door de douane omdat voor de import van de beer de vereiste CITES-vergunning niet was afgegeven. Dat is een internationaal document waarin staat dat het die in kwestie geen bedreigde diersoort is en legaal in- en uitgevoerd kan worden.

Anema wil geen commentaar geven op de uitspraak. Hij overweeg om in hoger beroep te gaan.

Mijnwerkers

De beer werd al in 1980 door Canadese autoriteiten doodgeschoten, omdat het dier de lokale mijnwerkers aanviel. De beer werd daarna opgezet en geschonken aan de directeur van de mijn-coöperatie. Uiteindelijk kwam het die bij een particulier terecht.

De advocaat van Anema zei eerder dat Canada wel had willen meewerken om aan de goede papieren te komen, maar dan moest de beer eerst terug. En dat kon niet, omdat het illegaal in Nederland is en daardoor niet illegaal terug kan. 

Douanedepot

De grizzly staat sinds eind 2014 in een douane-depot. Hij wordt waarschijnlijk geschonken aan een instituut of dierentuin, zegt een woordvoerder van de rijksdienst voor Ondernemend Nederland op de zitting.

Trefwoorden: 
Siep Anema grizzlybeer douane
(Advertentie)
(Advertentie)