LIVE: Komt er Europees geld voor melkveehouders?

Vanaf september kunnen melkveehouders zich inschrijven voor Europese steun, als ze vrijwillig minder melk produceren, Van oktober tot januari krijgen ze daar compensatie voor. Dat maakte landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdagochtend bekend bij de presentatie van zijn steunpakket van 500 miljoen euro voor de melkveehouders.
Boeren verdienen gemiddeld 40 procent minder dan twee jaar geleden door de lage melkprijzen. Hogan heeft 150 miljoen beschikbaar om de boeren te compenseren voor het verlagen van de melkproductie.

Dubbel gevoel

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) van Makkinga heeft er wat een dubbel gevoel bij. “Ik zie wel dat er hier boeren zijn die hun rekeningen niet kunnen betalen. Maar aan de andere kant zijn er ook landen waar de situatie veel erger is dan bij ons.”
Hoeveel een boer zal krijgen voor een liter melk is nog niet bekend. Daar wordt de komende dagen verder over vergaderd. “Dat is wel een beetje raar natuurlijk”, zegt Huitema, “dat commissaris Hogan hier is om het uit te leggen, en niet weet hoe hoog die prijs dan zal worden. Want daar valt of staat het wel een beetje bij, hoe aantrekkelijk het is voor boeren om hier aan mee te doen.”

Geld op keukentafel gooien

Er moet een structurele oplossing komen voor de problemen van de boeren, zegt Huitema. “Een halfjaar geleden was er ook al zo’n pakket. We moeten voorkomen dat er straks weer een pakket nodig is.”
“Ik ben er op tegen dat je gewoon cash geld bij de boeren op de keukentafel neerleggen. Dat heeft niets met oplossingen te maken. Hogan zegt het ook: hij wil geen geld naar het probleem gooien. We moeten voorkomen dat we deze problemen houden.”

Extra druk

Europees commissaris Phil Hogan wil extra druk uitoefenen op de lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de overproductie van melk. Dat zegt hij in het debat over Europese steun voor boeren die het zwaar hebben door de lage melkprijs. Nederland is één van de landen waar teveel melk wordt geproduceerd.
“Dat is wel een beetje hoofd retoriek”, zegt Huitema. “Want waarom produceren we meer? Omdat we kwalitatief beter kunnen. Wij hebben geïnvesteerd in coöperaties en producenten-organisaties. Andere lidstaten hebben dat niet gedaan. Dan is het makkelijk om te zeggen. Nederland, jullie doen het eigenlijk te goed.”

Rode cijfers

In de zomer van 2015 zakte de melkprijs voor het eerst onder de grens van 30 cent de liter. Die prijs is sinds dat moment alleen maar verder gezakt. Dat zorgt ervoor dat veel melkveehouders in de rode cijfers zijn beland. Eerder protesteerden boeren daarom al in Amsterdam.
De landbouwcommissaris heeft de plannen dinsdag gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel. Maandag noemde voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairyman Board de Brusselse plannen “een stap in de goede richting”.