Schippersportret: Pieter Ezn. Meeter

19 jul 2016 - 09:59

Elf dagen, veertien skûtsjes. Over veertien dagen begint het SKS skûtsjesilen, drie weken lang strijden de diverse skûtsjeschippers tegenelkaar op de Friese meren. Wie wordt de opvolger van Joure? In de aanloop naar de eerste wedstrijd op 30 jili in Grou, leggen we alle skûtsjeschippers van dit seizoen een paar vragen voor. Vandaag is het de beurt aan schipper Pieter Ezn. Meeter.

Meeter (45) is rondvaartondernemer van beroep en skûtsjeschipper sinds 2007. Hij vaart op de Eildert Sietez van Akkrum en werd in 2015 met dat skûtsje vierde in het SKS skûtsjesilen. Wij leggen Pieter Enz. Meeter zelf vragen voor.

Wat was jouw eerste taak op het skûtsje?
‘’Bij ons was destijds normaal dat wij een gemeenschappelijke drinkkamer met ranja hadden. Ranjajonge, dat was mijn eerste baantje op elfjarige leeftijd. met een kleine steelpan iedereen voor de wind voorzien van een paar slokken ranja. De rest van de tijd kon ik mooi in de roefopening zitten om het 'skoatstou' binnen te halen.

Welke wedstrijd is jou het meest bijgebleven?
‘’Een wedstrijd op De Veenhoop. Bij het onderhalen van de bovenwindse ton vaarde Huizum mij achterop het helmhout. Hierdoor kreeg ik een slinger van het helmhout en werd uit de boot gelanceerd. Toen ik bovenwater kwam zag ik al die skûtsjekoppen op mij afkomen en probeerde ik die zwemmend te ontwijken. Toen ze allemaal waren gepasseerd werd ik opgepikt en terug naar het skûtsje gebracht. Mijn bril was ik wel kwijt. Ik was nog niet aan boord of moest al uitwijken voor het Drachtster skûtsje, daardoor kwamen wij aan elkaar vast.te zitten. Ik heb de zeilen gestreken en lag laatste. Later vroeg ik Albert, toen nog schipper van Drachten, of ik, bij wijze van training, opnieuw kon beginnen. Hij lachte en dacht waarschijnlijk: "die ligt nu zo ver achter die zien we nooit weer." Niets was minder waar! Een achterstand van 300 meter werd in een paar slagen weggewerkt. Steeds pakten we meer skûtsjes om uiteindelijk derde te eindigen. Een fantastische teamprestatie! Wij zeggen nog weleens: "als het niet loopt, gooi de schipper maar overboord en zorg dat hij zonder bril terugkomt."

Hoe maak je van de bemanning een team?
‘’Als schipper neem ik altijd de leiding, mensen zullen dan ook nooit kunnen verwijten dat ik niet wat onderneem, alle facetten op het skûtsje zijn mij bekend. Als mensen denken dat zij het beter kunnen dan ik, dan durf ik die uitdaging wel aan. Verder moeten mensen goed overleggen en luisteren naar de inbreng van ideeën, hierover nadenken en het daarna wel of niet toepassen. Iedereen is belangrijk en we moeten het met elkaar doen, een goede bemanning maar met een waardeloze schipper of andersom, zal niet werken.

Wat is jou favoriete vakantiebestemming?
‘’Niet tegen de vriendin zeggen! Maar dat is skûtsjesilen.

Vul aan: als wij kampioen worden dan...
‘’gaat in ieder geval op de slotdag het dak eraf! De volgende dag zal Akkrum aan de beurt zijn en dat weekend zal niet veel slaap opleveren. Mijn jongens en ik zullen daar natuurlijk super trots rondlopen, want het is toch het hoogst haalbare in de sport. Strijd, eer en sfeer, daar doen wij het voor.

kijk voor alle schippersportretten in ons dossier en alles over het skûtsjesilen is te volgen op de Simmer yn Fryslân-side.

(Advertentie)
(Advertentie)