500 miljoen euro uit Brussel is "stap in de goede richting"

18 jul 2016 - 14:50

De boeren-organisaties LTO en Dutch Dairyman Board reageren voorzichtig positief op een nieuw hulppakket van de Europese commissie om boeren die te kampen hebben met de lage melkprijs.

De Europese commissie wil 150 miljoen euro uitrekken om boeren te compenseren die in staat zijn om op vrijwillige basis minder melk te produceren. Volgens voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Daiyman Board is dat een stap in de goede richting.

Volgens Van Keimpema zal het van de hoogte van de compensatie afhangen of boeren in staat zijn om aan de regeling mee te doen. “Tien tot vijftien cent is te weinig, maar als het 30 cent wordt zijn er waarschijnlijk wel boeren die mee willen doen.”

Liquiditeitsproblemen

Naast de Europese Maatregel voor vrijwillig minder melk zal de commissie de lidstaten nog eens 350 miljoen euro geven voor aanvullende steun aan de boeren. Voor Nederland komt het neer op 23 miljoen. Dat geld is onder andere achtergehouden voor maatregelen die boeren met liquiditeitsproblemen moeten helpen.

Met de maatregelen wil landbouwcommissaris Phil Hogan bereiken dat de melkproductie met 1,3% terugloopt in 2017. Volgens de Europese commissie zou dat voldoende moeten zijn om de stabiliteit terug te krijgen in de zuivelmarkt.

Superheffing

De melkprijs staat erg onder druk sinds het afschaffen van de superheffing in het voorjaar van 2015. Vooral boeren in Ierland en Nederland zijn begonnen om veel meer melk te produceren, omdat er geen quotum meer was.

Historisch lage melkprijs

In de zomer van 2015 zakte de melkprijs voor het eerst onder de grens van 30 cent de liter. Die prijs is sinds dat moment alleen nog maar verder gezakt. Dat zorgt ervoor dat veel melkveehouders in de rode cijfers zijn beland.

Als dat te lang duurt zouden bedrijven kunnen omvallen. Het nieuwe hulppakket van in totaal 500 miljoen euro heeft als doel om dat te voorkomen.

Het Europees Parlement praat woensdagochtend in Brussel over het nieuwe steunpakket van de Europese Commissie. 

(Advertentie)
(Advertentie)