Schippersportret: Alco Reijenga

18 jul 2016 - 12:54

Elf dagen, veertien skûtsjes. Over veertien dagen begint het SKS skûtsjesilen, drie weken lang strijden de diverse skûtsjeschippers tegenelkaar op de Friese meren. Wie wordt de opvolger van Joure? In de aanloop naar de eerste wedstrijd op 30 jili in Grou, leggen we alle skûtsjeschippers van dit seizoen een paar vragen voor. Vandaag is het de beurt aan schipper Alco Reijenga.

Reijenga (36) is in 2014 schipper van het skûtsje van Heerenveen, de Gerben van Manen, geworden. Daarvoor was hij al twaalf jaar bemanningslid van dat skûtsje. Afgelopen jaar werd Reijenga negende in het SKS Skûtsjesilen. Wij leggen hem zes vragen voor.

Wat was jouw eerste taak op het skûtsje?
‘’Ik ben begonnen als 'ketelbinkie' bij mijn vader Jelle in de roef op het skûtsje van Lemmer. Dat was schitterend! Als broekje kijk je veel met de kop boven de roef uit en leer je van de oude garde."

Welke wedstrijd is jou het meeste bijgebleven?
‘’Dat zijn er veel. Maar vorig jaar op het eigen water als enige over de finish sturen... Dat vergeet ik nooit weer. Het was ook nog mijn eerste overwinning als schipper!"

Hoe maak je van de bemanning een team?
‘’Daar moeten meerdere dingen voor zorgen. Open communicatie, iedereen kan en heeft wat in te brengen, duidelijk gestelde doelen, gericht trainen en met elkaar uren maken. Zo zorg je ervoor dat de bemannin geen team wordt."

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
‘’We zijn geen echte vakantiegangers, dus Fryslân zou ik zeggen. Maar onze huwelijksreis was naar Mexico. Daar was het wel mooi dus daar zou ik wel weer eens naar terug willen."

Vul aan: als wij kampioen worden dan...
‘’Als wij kampioen worden dan kunnen ze het gejuich in Leeuwarden horen denk ik! Reken daar maar op dat het Starteiland bij Sneek dan te klein is voor het feest en dat wij het hele jaar met een 'smile' van oor tot oor rondlopen!!!"

Sjoch foar alle skippersportretten yn ús dossier en alles oer it skûtsjesilen is te folgjen op de Simmer yn Fryslân-side.

(Advertentie)
(Advertentie)