Schippersportret: Siete Ezn. Meeter

18 jul 2016 - 12:36

Elf dagen, veertien skûtsjes. Over veertien dagen begint het SKS skûtsjesilen, drie weken lang strijden de diverse skûtsjeschippers tegenelkaar op de Friese meren. Wie wordt de opvolger van Joure? In de aanloop naar de eerste wedstrijd op 30 jili in Grou, leggen we alle skûtsjeschippers van dit seizoen een paar vragen voor. Als tweede Siete Ezn. Meeter.

Siete Ezn. Meeter is de schipper van het Leeuwarder skûtsje 'Rienk Ulbesz'. Met Siete aan het roer is de cirkel weer rond, want in 1964 was opa Siete de eerste schipper op het Leeuwarder skûtsje. Siete Ezn. Meeter zelf is sinds 2013 schipper in de SKS en werd tiende afgelopen seizoen. Wij leggen hem vijf vragen voor.

Wat was jouw eerste taak op het skûtsje?
"Meer dan vijfendertig jaar geleden was mijn eerste taak op het skûtsje ranjajonge."

Welke wedstrijd is jou het meeste bijgebleven?
"Dat is de wedstrijd waar ik voor de allereerste keer in moest vallen voor mijn vader. Dat was in 1991 bij de SKS, ik was tweeëntwintig. Dat jaar ben ik toen twee keer derde geworden."

Hoe maak je van de bemanning een team?

"Een team ontstaat door met elkaar om te gaan, te sporten, te zeilen en door klusjes te doen aan het skûtsje. Op het skûtsje zijn alle functies belangrijk, of je nu schipper bent of pijler, je bent pas een team wanneer iedereen elkaar in zijn waarde laat en respecteert. Wij hebben elkaar nodig om kampioen te worden. Daarnaast is het belangrijk om een balans te vinden tussen het skûtsjesilen en de vakantie. Dat zorgt ervoor dat iedereen ervoor gaat."

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
“Vakantie? Wat is dat?”

Vul aan: als wij kampioen worden dan...
“Zou dat uitzonderlijk zijn. Eindigen in het eerste rijtje lijkt ons het meest haalbare.dat útsûnderlik wêze. ”

Bekijk alle schippersportretten in ons dossier en alles over het skûtsjesilen is te volgen op de Simmer yn Fryslân-site.

(Advertentie)
(Advertentie)