Friese reacties op Turkije: twijfel bij vakantiegangers

16 jul 2016 - 15:19

In Friesland zijn veel reacties gekomen op de onrust in Turkije. Vrijdagavond probeerden militairen daar de macht te grijpen. Nog steeds is het onrustig en houdt het geweld aan.

Veel vragen voor reisbureau's

Bij Reisbureau Internoord in Leeuwarden is het smoordruk. Medewerkers zijn tot vannacht 3:00 uur bezig geweest met het bellen van 130 reizigers die bij Internoord een reis naar Turkije hebben geboekt. Samen proberen ze tot een oplossing te komen. Directeur Erik van der Waard: "als mensen naar een andere bestemming willen, is dat geen probleem." Er is volgens Van der Waard nog geen reden tot paniek, omdat de gevechten met name in Ankara en Istanboul waren.

Leeuwarder Fahri Mintes in Bodrum: 'staatsgreep komt niet als een verrassing'

Voor Leeuwarder Fahri Mintes komt de militaire coupe-poging in Turkije niet als een verrassing. Het gaat volgens Mintes om een Islamitische groeppering die geprobeerd heeft een staatsgreep te plegen, de zogenoemde ghettobeweging. Maar de groep is te klein om ook daadwerkelijk de macht te pakken, zegt ze. Mintes, die in de badplaats Bodrum een hotel runt, verneemt het effect van de coupe. "De Turken zijn zelf bang wat de militaire staatsgreep voor invloed heeft op de economie in het land en de familieleden die ze in de grote steden wonen." Ook zitten toeristen in de problemen omdat vluchten niet meer gaan.

Ayasofya Moskee Sneek: ‘niet de goede manier om zaken in Turkije te veranderen'

Ook de Turkste gemeenschap in zuidwest Friesland is flink geschrokken van de staatsgreep van afgelopen nacht. De hele nacht hebben ze voor de televisie gezeten om het laatste nieuws te volgen en om contact te krijgen met familie in Istanbul en Ankara. Volgens voorzitter Gozuacik van de Turkse Ayasofya Moskee in Sneek is een militaire staatsgreep niet de goede manier om wat in het land te veranderen. Voor hem komt de staatsgreep wel als een grote verrassing. 

Friezen kijken op tegen vakantie naar Turkije

Via social media komen bezorgde berichten binnen van Friezen die twijfelen of ze nog wel naar Turkije moeten gaan voor hun vakantie.

Jantsje Weidenaar schrijft: 'Wij staan op het punt om donderdag met ons gezin naar Turkije te gaan. Het duurt nog een paar dagen, maar zie er nu toch wel tegen op!'

Ook Myrna Dijkstra twijfelt over haar vakantie:

'Vanavond is de planning dat ik naar Turkije afreis. Nu de vraag of ik dit nog wel wil en of ik het laat omboeken.'

Nico Stokman en Froucke Hoekstra uit Koudum en Oppenhuizen zijn op dit moment op vakantie in Turkije, vlakbij Marmaris. Ze mailen:

"Wij hebben tot nu toe alle gebeurtenissen via de NOS gevolgd en weten daardoor meer over de situatie dan de lokale bevolking. Buiten dat de pinautomaten op dit moment niet gebruikt kunnen worden, merken we niks van het hele gebeuren. Gisternacht werkten Facebook en Twitter korte tijd niet maar inmiddels wel weer. De lokale bevolking haalt zijn schouders op bij de gebeurtenissen, en baalt vooral dat hierdoor nóg minder toeristen naar Turkije komen in de komende periode."

Trefwoorden: 
Turkije staatsgreep
(Advertentie)
(Advertentie)