Oude zoutloods van Laaksum wordt definitief viswinkel

14 jul 2016 - 23:06
De sâltloads by Laaksum - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

De oude zoutloods in het haventje van Laaksum aan het IJsselmeer wordt een viswinkel. Verder zal er kleinschalige horeca worden toegestaan. De raad van Súdwest-Fryslân heeft daar donderdagavond een besluit over genomen. De werkgroep Historisch Warns had liever een vissersmuseum in het gebouw gehad.

De zoutloods, die eerder ook dienst deed als visafslag is eigendom van de familie Smits uit Stavoren. Het is een monument en mag daarom niet worden gesloopt.

Geschiedenis zoutloods

De voormalige zoutloods ‘De Hang’ is in 1925 gebouwd in de haven van Laaksum aan het IJsselmeer. Het pand is gebruikt om aal te zouten en te roken. Ook werd er vis verhandeld. De loods is gebouwd van kalksteen en is daarom bijzonder als monument. De eigenaar wil het verouderde gebouw restaureren naar de originele staat. Daardoor zou de geschiedenis van het gebouw weer zichtbaar blijven. 

Willem van Althuis

Zoutloods ‘De Hang’ is ook nationaal bekend geworden doordat de Friese schilder Willem van Althuis een aantal schilderijen van het gebouw heeft gemaakt. Tussen 1976 en 1985 maakte hij negentien ‘Laaxum’-schilderijen.

Trefwoorden: 
zoudloods Laaksum viskwinkel
(Advertentie)
(Advertentie)