Omrin wil niet zomaar de pijp van de REC verhogen

13 jul 2016 - 22:47

Afvalverwerker Omrin wil niet zomaar de pijp van de afvaloven verhogen. Dat is wel de wens van de provincie en onder andere de begeleidingsgroep. De komende tijd wil de provincie inventariseren of er draagvlak is voor een hogere pijp.

Volgens milieudeskundige Johan Vollenbroek van de begeleidingscommissie is het echter noodzakelijk. Gevaarlijke stoffen worden over een groter gebied verspreid en zoutzuur zal niet meer zomaar in de omgeving van de oven neerslaan.

Volgens Omrin-directeur John Vernooij is er geen noodzaak want de REC voldoet aan alle wettelijke eisen. Ook blijkt uit een aantal onderzoeken dat de uitstoot niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Voor het verhogen van de pijp moet het bestemmingsplan aangepast worden. Omwonenden hebben al aangegeven dat ze dan bezwaar aantekenen.

Abel Arkenbout

Een van de mensen betrokken bij de begeleidingscommissie Abel Arkenbout, een toxicoloog, stapt uit het overleg met afvalverwerker Omrin. Hij vindt dat hij niet genoeg gegevens krijgt over de temperatuur in de oven terwijl dat al toegezegd is. Omrin-directeur John Vernooij zegt dat ze niets achterhouden en dat Arkenbout alles mag inzien. Veel van de aanbevelingen van de toxicoloog zijn zelfs doorgevoerd.

Trefwoorden: 
Omrin REC pijp Harlingen
(Advertentie)
(Advertentie)