"Maak cursus 'auto te wetter' onderdeel van rijbewijs"

11 jul 2016 - 12:41

Weten wat je moet doen als je met de auto te water raakt. Dat moet onderdeel worden voor het behalen van het rijbewijs. Dat vindt zweminstructeur Arnold van Oostrum van Leeuwarder zwembad De Blauwe Golf. Het ongeluk afgelopen weekeinde in het Drentse Stieltjeskanaal waarbij vier mensen zijn omgekomen, roept nu de vraag op of mensen wel weten wat je het beste kunt doen in zo'n situatie.

Cursus

Tegenwoordig worden er wel cursussen 'auto te water' georganiseerd, maar deze worden vooral gevolgd door politieagenten, de brandweer of rijschoolinstructeurs, aldus instructeur van het zwembad waar onlangs ook zo'n cursus werd georganiseerd. Verder weten de meeste mensen niet genoeg over dergelijke situaties.

Advies

De lichten fan de auto aanzetten en daarna zo snel mogelijk uit de auto. Dat is het advies van de instructeur. Niet wachten tot de auto onder water is met het idee dat het drukverschil dan minimaal zal zijn. ''Dat is vooral de visie die mensen vroeger hadden en zo geleerd is. Mensen moeten bekend worden met dit soort situaties. Met die rottelefoons van tegenwoordig en drank en drugs achter het stuur is er weinig aandacht voor dit soort ongelukken maar het resultaat is zeer ingrijpend en mag zeker niet onbelicht blijven'', zegt Van Oostrum.

En wat moet je doen wanneer je ziet dat een auto te water raakt? ''Zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen''. Volgens de instructeur moet je niet zomaar in het water springen, behalve als je heel goed kuint zwemmen. Bovendien hebben hulpdiensten volgens hem betere apparatuur om mensen uit de auto te halen.

(Advertentie)
(Advertentie)