105 Friezen krijgen een lintje

27 apr 2012 - 17:38

69 mannen en 36 vrouwen hebben vrijdag een koninklijk onderscheiding gekregen. De laatste werkdag voor koninginnedag is traditioneel de dag van de lintjesregen. Professor dr. Degener uit Smalle Ee kreeg de hoogste onderscheiding. Hij is microbioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen en werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Vier Friezen werden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Vorig jaar kregen 108 Friezen een lintje op Koninginnedag.

Voorbeelden van Friezen die een lintje kregen zijn:

– Rein Ferwerda uit Smallingerland. Hij is oud-directeur van het conservatorium in Groningen en sinds de jaren vijftig een bekend gezicht in een aantal kerken, waar hij organist was. Hij is ook voorzitter van het College van Kerkorganisten in Drachten.

– Scheidend directeur Soet van de Rabobank Noord-Oost Friesland.

– Jolle Jonke van Oogmarijp doet veel voor het behoud van oldtimers en is ook bekend als oud-voorzitter van de Friese Ballonfeesten.

– Mevrouw van Essen-Zondervan uit Reduzum is onderscheiden omdat ze al bijna 60 jaar actief is als vrijwilliger. Zo heeft ze gezorgd voor een zieke dorpsgenoot en heeft ze jaren een cliënt van het dagverblijf voor lichamelijk verstandelijk gehandicapten voor een middagpauze elke week in haar gezin opgenomen.

– Klaas Zijlstra van Bolsward is ook onderscheiden, omdat hij al 41 jaar vrijwilliger is bij de rommelmarkt commissie in Bolsward. En ook al 37 jaar actief voor voetbalvereniging CVV Bolswardia.

– Andries Pebesma van Beetsterzwaag is geridderd. Voor zijn inzet voor het behoud van de tropische kas in Beetsterzwaag. En hij was ook actief als raadslid en fractievoorzitter in Opsterland.

– En journalist Jan Herman Heuff van Terschelling krijgt ook een lintje, voor zijn inzet voor het behoud van een aantal unieke reddingsboten.

Trefwoorden: 
Friezen lintje
(Advertentie)
(Advertentie)