Watersporters bang voor boete vanwege slepen van andere boot

27 jun 2016 - 20:09
Foto: Omrop Fryslân, Andor Faber

Als je de regels letterlijk toepast, kunnen er situaties ontstaan die je niet wil hebben. Dat zegt minister Schultz van Haegen van Verkeer over een certificaat voor het slepen van boten. Mensen die met de boot een andere boot slepen, moeten daar een speciale keuring voor laten doen. De meeste kleine boten hebben die niet. Daarom mogen ze volgens de wet geen andere boot slepen. Bootjesmensen zijn bang dat ze een boete krijgen als ze slepen.

Friese Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Betty de Boer (VVD) hebben vragen gesteld aan de minister over de kwestie.

Kleine boten 
Verkeersminister Schultz heeft gesproken met de watersportsector over de regels. Zolang die gesprekken nog lopen, zullen schippers van kleine boten die andere kleine boten slepen, geen boete krijgen als ze het certificaat niet hebben. Als de boot die gesleept wordt langer is dan 20 meter, dan moet de slepende boot wel een certificaat hebben, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Gevaarlijk water
De minister snapt dat in sommige gevallen een certificaat voor boten die gebruikt worden om kleine boten te slepen wel verplicht moet zijn. ''Hierbij moet dan onder andere worden gekeken naar de frequentie waarmee wordt gesleept, de vaartuigen die worden gesleept en de wateren waarop gevaren wordt. Het maakt nogal verschil of dergelijke vaarbewegingen plaatsvinden op bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassen of op de Westerschelde." Een eventuele aanpassing van de regels kan wel even duren, zegt de minister.

(Advertentie)
(Advertentie)