Inwoners Schiermonnikoog met petitie naar Tweede Kamer

25 jun 2016 - 21:18
Ynwenners fan Skiermûntseach sille nije wike demonstrearje yn Den Haach

Een groep inwoners van Schiermonnikoog gaat op 29 juni met de bus naar Den Haag om een deel van het debat over de mijnbouwwet met minister Kamp bij te wonen. De groep wil proberen om tegelijk een petitie tegen de proefboringen bij het eiland door het Franse bedrijf Engie E&P aan te bieden aan kamerleden en ook aan Kamp. De groep zal dat doen in monnikenkledij. Voorafgaand aan het aanbieden van de petitie is een korte demonstratie, waar ook al toestemming voor is.

Het bijwonen van het kamerdebat mag alleen in burgerkleding.

De groep eilanders zal heeft niet onbeperkt de tijd in Den Haag. Om half drie rijdt de bus weer naar Lauwersoog, zodat de eilanders nog de laatste boot naar Schiermonnikoog kunnen halen.

Het plan voor de proefboringen en de aanleg van een tijdelijk boorplatform aan de noordkant van het eiland zit de bewoners hoog. De lokaties liggen dicht bij het eiland en dicht bij het nationaal park Schiermonnikoog. Een meerderheid in de Tweede Kamer nam onlangs een motie aan van Tweede Kamerlid Vos (PvdA) tegen proefboringen naar aardgas bij Schiermonnikoog. Minister Kamp lijkt tot dusver nog niet van plan om de - aangehouden - motie uit te voeren, maar heeft wel een 'probleem' met de Tweede Kamer as hij zich er niets van aantrekt. Het staat wel vast dat de kwestie aan de orde komt bij het behandelen van de mijnbouwwet in de Tweede Kamer. Een deel van de Tweede Kamer wil de mijnbouwwet zo aanpassen dat het in de toekomst gemakkelijker wordt om vergunningen voor proefboringen zoals die bij Schiermonnikoog te weigeren.

(Advertentie)
(Advertentie)