16 jaar cel en TBS voor Franeker gifmoordenares Ada S.

24 jun 2016 - 11:42
Ada S. Gifmoard foar de rjochter - Foto: ANP

'Gifmoordenares' Ada S. (54) is in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar cel en TBS met dwangverpleging. Eind mei eiste het Openbaar Ministerie 20 jaar cel en TBS.

Het hof acht de vrouw schuldig aan de dodelijke vergiftiging van haar tweede man in Franeker in 2012. Volgens het hof staat ook vast dat ze acht jaar eerder in Enkhuizen haar man hulpeloos achterliet, waarna hij overleed. Ze heeft ook brand gesticht in de woning van de man met wie ze vanaf 2012 een relatie had.

Levensverzekering

an haar man. Hij wist daar niets van. Nadat ze hem met een overdosis aan medicijnen had omgebracht, streek ze ongeveer een half miljoen euro op.

Eerder had de rechtbank S. veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de gifmoord. Daar zat toen geen TBS bij. Ze werd er ook van verdacht dat ze haar eerste man had omgebracht, maar daar werd ze in de eerdere zaak voor vrijgesproken. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdachte gingen in hoger beroep tegen dat vonnis.

Dagen bezig

De rechtbank vond eerder dat er genoeg bewijs was dat de vrouw haar tweede man uit Franeker opzettelijk om het leven had gebracht. Ze is daarbij berekenend te werk gegaan, zegt de rechtbank. De vrouw is dagen bezig geweest om de man met medicijnen en kalmeringsmiddelen te verzwakken en daarna dood te laten gaan.

Volgens de rechtbank heeft de vrouw een persoonlijkheidsstoornis maar is het verband tussen de stoornis en haar daden onduidelijk. Ze kreeg daarom geen TBS met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie vindt dat ze dat wel moet krijgen.

Internet

Uit de eerdere zaak bleek dat er bewijs is dat de vrouw op internet heeft gezocht naar de werking van kalmeringsmiddelen, en dat ze er via haar werk in de zorg ook makkelijk aan kon komen.

Eerste man

Voor de moord op haar eerste man in Enkhuizen in 2004, werd de vrouw in eerste aanleg al vrijgesproken. Volgens de rechter was dat te lang geleden en kon dat niet worden bewezen. Wel vond de rechtbank dat de dood van haar man de vrouw was aan te rekenen, omdat ze hem geen noodzakelijke medische hulp had gegeven.

Terpentine

De vrouw was in eerste aanleg ook veroordeeld voor het in brand steken van een huis in Brabant, waar ze de laatste jaren woonde. Ze had die dag vier flessen terpentine gekocht.

(Advertentie)
(Advertentie)