Meerderheid Kamer tegen proefboringen bij Schiermonniksoog

21 jun 2016 - 16:05

De motie van de PvdA en GroenLinks om de proefboringen bij Schiermonniksoog tegen te houden, is dinsdagmiddag met een grote meerderheid aangenomen. Daarmee geeft de Tweede Kamer een signaal aan minister Henk Kamp om de boringen in het beschermde Natura-2000 gebied niet zomaar toe te staan.

De minister heeft eerder al gezegd dat hij de motie afraadt. omdat een proefboring volgens hem heel wat anders is dan gaswinning zelf. Mocht de proefboring een succes worden, moet er opnieuw een vergunning aangevraagd worden voor de winning zelf, zei Kamp.

Aanpassing mijnbouw-wet

Wat de minister met de aangenomen motie doet, is nog niet duidelijk. Wel hebben de indieners van de motie meteen na de stemming een verzoek ingediend aan het kabinet voor een aanpassing van de mijnbouw-wet. Deze wordt volgende week behandeld in de Tweede Kamer.

Kamp maakte een paar weken geleden bekend dat het bedrijf Engie toestemming krijgt voor twee proefboringen in de Noordzee bij Schier. Deze zouden ruim vijf kilometer uit de kust plaatsvinden. MAar de politieke partijen vinden het risico voor het Waddengebied te groot. Ook op het eiland is er veel verzet tegen de plannen van Kamp.

(Advertentie)
(Advertentie)