Raad en college Opsterland krijgt nieuwe gedragscode

21 jun 2016 - 15:31

Raadsleden en leden van het college van de gemeente Opsterland krijgen een nieuwe gedragscode. Zo moet belangenverstrengeling en een verkeerde omgang met informatie en geschenken voorkomen worden.

Opsterland kwam in het nieuws toen aan het licht kwam dat raadslid Sikke Marinus van Opsterlands Belang zijn vrouw haar bedrijf geholpen had bij het krijgen van een gemeentelijke klus. Die zaak zorgde voor een politieke crisis. De raad praat op 4 juli over de actualisering van de gedragscodes.

De gedragscode is aangepast aan de hedendaagse eisen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Bovendien zijn er een aantal aanvullingen bijgekomen die het onderzoeksbureau Berenschot gedaan heeft, naar aanleiding van de zaak Marinus.

Integriteit

Het college van burgemeester en wethouders wil bovendien een Platform Monitoring Integriteit oprichten. Dat is een platform waarin medewerkers van elke afdeling van de gemeente zitten. Ze zullen minimaal twee keer per jaar vergaderen over zaken die met integriteit te maken hebben. Het doel ervan is dat er vaker over gesproken wordt en het zo steeds aandacht krijgt.

Trefwoorden: 
Opsterland gedragscode
(Advertentie)
(Advertentie)