FUMO kan niet alle controles doen door geldgebrek

20 jun 2016 - 20:27

De FUMO, de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing, heeft een te krap budget. Daardoor kunnen ze niet alle controles uitvoeren die ze willen. De FUMO is uit naam van de provincie Fryslân en de 24 gemeenten verantwoordelijk voor het toezicht op de tien meest risicovolle bedrijvne in onze provincie. De Noordelijke Rekenkamer heeft nu onderzocht hoe de FUMO functioneert.

Dat gaat goed, maar er zijn wel verbeterpunten. Naast meer budget gaat het dan met name om samenwerking met Groningen en Drenthe. 

Communicatie kan beter

De drie noordelijke provincies hebben afgesproken het toezicht op de risicobedrijven met zijn drieën te coördineren. Groningen heeft daarin de leiding, maar Fryslân en Drenthe doen de inspecties wel zelf. Maar de communicatie daarover kan wel beter. Ook wil Groningen de uitvoeringsdiensten laten fuseren, maar dit willen Fryslân en Drenthe niet. Toch adviseert de rekenkamer om de samenwerking wel uit te breiden.

Meer betrokkenheid

Daarnaast zouden de Provinicale Staten meer betrokken kunnen zijn bij de controles en de resultaten van de FUMO. Nu krijgen ze alleen een overzicht, zonder verdere toelichting. Statenleden vragen er ook niet naar en dat zouden ze wel kunnen doen, vinden de onderzoekers.

Het rapport is er gekomen op verzoek van de Provinciale Staten in de drie noordelijke provincies. Het is de eerste keer dat de rekenkamer zo’n verzoek van de drie noordelijke provincies samen krijgt.

Hoog risico

De bedrijven die de FUMO controleert in Fryslân zijn bedrijven met een hoog risico volgens de risicokaart, zoals BASF in Heerenveen, Nederlandse Gasunie in Aldeboarn en Van Gansewinkel in Drachten.

(Advertentie)
(Advertentie)