Minister Kamp wil gaswinning Oppenhuizen niet tegenhouden

20 jun 2016 - 17:55

De gaswinning bij Oppenhuizen gaat zoals het nu lijkt gewoon door. Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet geen aanleiding om het gaswinningsplan tegen te houden of te wijzigen. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

En dat komt aan als een grote teleurstelling bij plaatselijk belang Top en Twel, zo zegt voorzitter Tsjerk Bouwhuis. Zij zijn de afgelopen maanden veel aan het actievoeren geweest om de plannen van gaswinningsbedrijf  Vermilion tegen te houden.

Vertrouwen weg

Daarbij had het plaatselijk belang veel vertrouwen in de second opinion van ingenieur Adriaan Houtenbos. In dit rapport staat dat de grond maar liefst 5 tot 6 centimer kan zakken door de boringen. Maar dat rapport klopt niet, volgens het Staatstoezicht op de Mijnen en onderzoeksinstituut TNO en dus wil Kamp het boren niet verbieden. De gemeente Súdwest-Fryslân wil nog niet reageren voordat er een definitef besluit genomen is.

"In de prullenbak"

De voorzitter van Top en Twel wil toch nog niet opgeven. Hij vertrouwd de partijen niet die zeggen dat de second opinion niet klopt. ''Staatstoezicht op de mijnen en ûndersyksynstitút TNO binne faker de fout yn gien by de boarrings yn Grins en dat wolle wy hjir net. It rapport wurdt no sa yn 'e prullenbak gooit'', aldus Bouwhuis.

De inwoners van Oppenhuizen maken zich al veel langer druk over de gaswinningen. Ze wilden een nulmeting, maar er is niets toegezegd. Volgens de rapporten van Vermilion zelf is er kans op maximaal 2 centimeter bodemdaling en is de kans op aardbevingen nihil. 

(Advertentie)
(Advertentie)