Dokkumer ondernemers pleiten voor 'gastvrij parkeren'

19 jun 2016 - 22:42
Frijmerk op Keningsdei yn Dokkum - Foto: Omrop Fryslân, Douwe Boersma

De gemeente Dongeradiel voert een veel te streng parkeerbeleid. Dat vindt de Dokkumer ondernemersvereniging OVD. De ondernemers vinden dat de gemeente nu te veel boetes uitschrijft, waardoor bezoekers worden weggejaagd in plaats van aangemoedigd om naar Dokkum te komen.

In een brief aan de gemeente pleit de OVD voor 'gastvrij parkeren', waarbij niet de boete, maar de bezoeker centraal staat. Buitenlandse gasten zouden niet meteen een boete moeten krijgen, maar begeleid moeten worden naar alternatieve gratis parkeerplekken in de buurt.

De Dokkumer ondernemers hebben de indruk dat de gemeente uit is op het binnenhalen van zoveel mooglik boetegeld. Het aantal boetes in Dokkum zou veel hoger zijn dan begroot en ook hoog zijn in verhouding tot het aantal betaalde parkeerplaatsen.

Openluchtmuseum

De ondernemers pleiten voor minder controle op tijden dat het rustig is in de stad en ook voor het beperken van de tijden waarvoor betaald parkeren geldt. Mensen die nieuw zijn in Dokkum moeten gastvrij worden onthaald en niet weggejaagd met een boete van 80 euro, schrijven de ondernemers aan de gemeente. Als de gemeente het strenge parkeerbeleid niet bijstelt, dan zijn alle investeringen in de Centrale As weggegooid geld, en wordt het centrum van Dokkum een soort van openlchtmuseum in plaats van een levendig koopcentrum, aldus de OVD in hun open brief aan het gemeentebestuur. 

(Advertentie)
(Advertentie)