Tientallen protest-bananen op strand Schiermonnikoog

19 jun 2016 - 17:53
Ek Nederlân is in bananerepublyk, sizze de aksjefierders tsjin minister Kamp - Foto: Natuurmonumenten Schiermonnikoog

Op het strand van Schiermonnikoog zijn zaterdag tientallen bananen 'aangespoeld'. De bananen komen hoogstwaarschijnlijk niet van een schip, maar zijn daar neergelegd door actievoerders die tegen proefboringen bij het eiland zijn. Ze reageren op de uitspraak van minister Kamp, dat 'Nederland geen bananenrepubliek is'.

De minister zei in de Tweede Kamer dat hij het bedrijf 'Engie E&P Nederland' geen boorvergunning mag weigeren. Het bedrijf wil in een natuurgebied noordelijk van het eiland naar gas boren.

Bananenrepubliek

"In wetten is vastgelegd hoe wij met vergunningen in dit land omgaan. Ik moet me daar aan houden', zei Kamp afgelopen donderdag. "Het is hier geen bananenrepubliek." Met de bananen op het strand willen de actievoerders laten zien dat ook Nederland een bananenrepubliek is. Volgens een van hen betekent de uitspraak van Kamp dat "het blijkbaar alleen in bananenrepublieken mogelijk is om gaswinning in natuurgebieden tegen te houden." 

Petitie

Intussen er ook een petitie om Kamp op andere gedachten te brengen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie tegen de proefboringen bij Schiermonnikoog. Hoogstwaarschijnlijk is een meerderheid in de Tweede Kamer voor die motie. 

(Advertentie)
(Advertentie)