Stukje IJsselmeer drooggelegd voor berging vliegtuigwrak

17 jun 2016 - 11:02

Een stukje van het IJsselmeer wordt drooggelegd voor de berging van het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Op 22 augustus wordt begonnen met het bergen van de Engeles bommenwerper die op de bodem van het IJsselmeer ligt, op ongeveer 15 kilometer van Lemmer.

Na het droogleggen worden laagje voor laagje vliegtuigresten, explosieven en stoffelijke resten van de bemanning heel voorzichtig omhoog gehaald. Al het materiaal wordt onderzocht op een werkeiland dat tijdelijk wordt aangelegd in het IJsselmeer.

Het is voor het eerst dat op de manier in Nederland een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog wordt geborgen. Volgens woordvoerder Arie Kappert van de Luchtmacht is dat nodig omdat er bommen in het wrak zitten die erg gevaarlijk kunnen zijn en zomaar kunnen ontploffen. Het bergen duurt ongeveer een maand.

Er wordt een vierkante kilometer van het IJsselmeer afgesloten vanwege de bergingsoperatie en het gebied wordt 24 uur per dag bewaakt. De berging kost de gemeente De Fryske Marren 1 miljoen euro. Het grootste gedeelte van dat bedrag krijgen ze terug van het Rijk.

(Advertentie)
(Advertentie)