Kamp: Proefberingen Schiermonnikoog gaan door

16 jun 2016 - 13:44
Minister Henk Kamp fan ekonomyske saken - Foto: ANP

De twee tijdelijke proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog gaan gewoon door. Maar het is volgens minister Henk Kamp van economische zaken nog lang niet zeker dat bij het Waddeneiland inderdaad gas zal worden geboord. Het kan heel goed zijn dat er uiteindelijk geen gas wordt gewonnen. Maar het is geen goede zaak om daar nu al op vooruit te lopen, zei de minister donderdag in de Tweede Kamer.

Kamer hield de Kamerleden voor dat het niet goed is om elke keer nee te zeggen als er sprake is van een klein gasveld. De Kamer verzet zich tegen de proefboringen en keerde zich eerder ook al tegen mogelijke gasboringen bij Terschelling, omdat het volgens de Kamer niet de bedoeling is dat hij er in de natuur naar gas wordt geboord. 

"Bananenrepubliek"

Kamp zegt dat hij zich aan alle procedures heeft gehouden en aanvragen zorgvuldig heeft beoordeeld. Van trucjes is geen sprake, zegt Kamp. “Wij hebben in wetten vastgelegd hoe ik met vergunningsaanvragen moet omgaan en dat is omdat het hier geen bananenrepubliek is'', zegt de minister.

"Gaswinning nooit toestaan"

PvdA’er Jan Vos vindt het maar vreemd. "Hoezo geef je toestemming voor een proefboring terwijl je weet dat we de gaswinning daar nooit gaan toestaan." De kleine gasvelden zijn volgens Kamp om diverse redenen belangrijk. Ze zijn goed voor 4.000 direct arbeidsplekken, leveren de overheid elk jaar ruim 1 miljard euro op en zorgen ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van gas uit het buiteland. De risico’s van gaswinning in kleine velden zijn volgens de minister niet te vergelijken met die in Groningen, waar aardbevingen nu voor veel schade kunnen zorgen. 

(Advertentie)
(Advertentie)